NEVEROVATAN DAR MLADOG SMEDEREVCA: Dečak koji na vrhovima olovaka pravi MALA UMETNIČKA DELA (FOTO)

N.Pavlović
Privatna arhiva

U umetnosti ne postoje pravila. Ne pamte se uvek samo velika umetnička dela. Nekada i ona najsitnija, sa dosta detalja, upečatljiva i neobična, ostavljaju mnogo veći utisak. Najbolji dokaz za to je srednjoškolac Filip Stević iz Smedereva, koji pravi skulpture na vrhovima grafitnih olovaka! Ne verujete da je moguće? Ova priča će vas demantovati...

 

Filip Stević pravi sklupture na vrhovima grafitnih olovaka, Foto: N.Pavlović

Filip ima 15 godina i dolazi iz Smedereva. Ide u školu “Despot Đurađ”, smer veterinarski tehničar. Pored velike ljubavi koju oseća prema životinjama, u slobodno vreme pravi umetnička dela. Možda sitna, ali ipak dovoljno primetna.

Talenat koji poseduje je zaista poseban. Zahteva visok nivo koncentracije, preciznost, smirenost, tišinu… Čak i najmanja greška može uništiti rad od nekoliko sati, a Filipa navesti da sve krene ispočetka.

U razgovoru za Dnevno.rs, Filip je ispričao kako je otkrio svoj dar, koliko mu je vremena potrebno da napravi određenu skulpturu, ko ga inspiriše, kao i druge zanimljive informacije vezane za njegov talenat. A, ono što je posebno interesantno jeste da su on i jedan momak iz Despotivca jedini koji se u Srbiji bave ovom veštinom!

 

Foto: N.Pavlović
  • Kada ste shvatili da posedujete ovaj zadivljujući dar?

Otkrio sam sasvim slučajno. Pre dve godine sam video radove Daltona Ghettia iz Amerike, koji je inače i prvi počeo da se bavi ovom tehnikom. Tako sam počeo više da istražujem o skulpturama na vrhu olovke od grafita i sasvim slučajno “naleteo” na radove Jasenka Đorđevića, iz Tuzle. Odlučio sam da pokušam da napravim i ja neku skulpturu. Ubrzo sam shvatio da posedujem ovaj talenat. Moj prvi rad je violončelo.

 

Foto: N.Pavlović
  • Da li još neko u Srbiji pravi slična umetnička dela?

U Srbiji se samo jedan momak iz Despotovca i ja bavimo ovom veštinom, koja sasvim sigurno spada u vrstu umetnosti. Ne može to svako. Potrebna je koncentracija, pedantnost i velika posvećenost raznim detaljima, pa i onim najsitnijim.

“Planovi za budućnost su mi da završim srednju školu, a kasnije upišem fakultet vezan za umetnost jer zaista želim da postanem poznati umetnik.”

  • Ko je Vaš najveći uzor, odnosno ko Vas inspiriše?

Uzor mi je Jasenko Đorđević, sa kojim sam stalno u kontaktu i koji mi daje savete. Naravno, redovno se čujem i sa drugima, razmenjujemo savete i komentarišemo radove. Na taj način svi unapređujemo talenat koji posedujemo, negujemo ga i usavršavamo.

 

Foto: N.Pavlović
  • Na koji način promovišete Vaše radove?

Radove promovišem putem Facebook stranice Filip Stevic ART i preko Instagram profila filipstevic_art. Moje radove najviše prate prijatelji, poznanici, kao i profesori koji mi svakodnevno upućuju pozitivne komentare. Često me nazivaju i umetnikom, što mi iskreno uopšte ne smeta.

 

  • Da li prodajete radove koje napravite?

 

Do sada nisam prodao ni jedan rad, a nisam ni razmišljao o tome. Veliki broj radova sam poklonio, a kada bi se našao ozbiljan kupac koji zna da ceni umetnost i koji zna koliko vredi jedan umetnički rad, pun inspiracije i truda, naravno da bih prodao. Od zarade bih obnovio alat i kupio još olovaka za dalji rad.

 

Ovaj rad Filip je poklonio Dragani Mićalović, srpskoj glumici, Foto: N.Pavlović
 
  • Šta najviše koristite od alata i koliko Vam je vremena potrebno da napravite jednu skulpturu?

 

Od alata najčešće koristim hirurške skalpele, razne igle i alat koji sam napravio sam. Za rad mi je potrebna tišina, smirenost, dobra koncentracije i inspiracija. Mali trenutak nepažnje i rad puca, ali ja koliko god da sam ga dugo radio, kada dođe do toga, uvek krenem ispočetka. Za jedan rad vremenski mi je potrebno od dva do tri sata. Međutim, to vreme često varira u zavisnosti od oblika koji pravim. Neke skulpture su komplikovane, pa mi se dešavalo da radim i dan, dva…