“NEVEROVATAN PLAN!” Evo kako GSP planira da se izbori sa sve većim gužvama U PREVOZU

Za dve nedelje počinje školska godina. Zbog epidemiološke situacije ovaj septembar će biti drugačiji. Realna su očekivanja da će od 1. septembra biti više građana koji će koristiti javni saobraćaj i da se treba pripremiti za to.

Autobus GSP
Dnevno.rs

Gostujući u Beogradskoj hronici gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kaže da promena ima samo u broju vozila koja će biti na ulicama grada.

U vršnom periodu biće 96 vozila više nego u letnjem periodu, van vršnog 186, subotom i nedeljom i na prigradskim linjama takođe će biti više vozila.

Što se tiče kontrole klima uređaja u prevozu, Vasiljević kaže da je još krajem juna upućen dopis svim prevoznicima da poštuju mere zavoda za javno zdravlje koje su donete i usvojene na gradskom štabu za vanredne situacije.

Kontrola je vršena 3. avgusta i ustanovili smo da je od 156 vozila u 85 odsto ispravno bila uključena klima, a u 15 posto nije. Mi smo poslali pismo upozorenja i tražili objašnjenje od prevoznika“, objašnjava gradski sekretar.

Kontrola je ponovljena 14. avgusta, na 58 linija iskontrolisano je 148 vozila, i 26 posto vozila su konstatovane neispravnosti a samo u 13 slučajeva je bila neispravnost klime u pitanju. U ostalim slučajevima je bilo nenošenje uniforme koja je obavezna i neispravnost displeja, ističe Vasiljević.

Prema njegovim rečima za sve prevoznike ukupna kazna je bila 860.000 dinara koja će biti naplaćena kroz konačni obračun.

“GSP Beograd” je prošle godine kupio 244 vozila, a u planu je i nabavka novih vozila sledeće godine. Intenzivno se radi na obnavljanju voznog parka.

Javni prevoz će biti mesto gde će poslednje biti ukinute maske jer je prevoz mesto velikog rizika. Pratimo naloge republičkog i gradskog štaba za vanredne situacije i prilagođavamo se“, ističe Vasiljević.

Saradnja s Japanom 

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević kaže da razmišljaju o u uvođenju novih tehnologija. Sa japanskom agencijom “Džajka” pokrenut je zajednički projekat.

“Džajka” je agencija vlade Japana koja u svetu sarađuje bilateralno sa raznim institucijama i oni se bave tehničkom podrškom, zajmovima i donacijama.

Gradski sekretarijat za saobraćaj dobiće donaciju vlade Japana, od preko pola miliona evra, koja podrazumeva modernizaciju operativno-kontrolnog centra, uvođenje virtuelne tehnologije.

Imaćemo jednu studiju koju će raditi njihovi eksperti i trajaće 36 meseci, imaćemo obuke u Japanu, Evropi i Beogradu“, naglašava Vasiljević.

Da “GSP Beograd” prati korak sa svetom govori i podatak da je u Obrenovcu ispred opštine postavljeno pametno stajalište, koje ima solarno napajanje, mogućnost dopune mobilnog telefona vaj-faj.loading...