Neverovatan podsticaj: Ko ostane u SAMOIZOLACIJI – na račun DOBIJA NOVAC!

Engleski sistem za testiranje i pronalaženje zaraženih koronavirusom omogućava dobijanje 500 funti osobama koje su u samoizolaciji nakon što prime obaveštenje preko aplikacije na svojim pametnim telefonima.

Pixabay

Novac je već ranije bio dostupan ljudima kojima je preko mejla ili poruke naloženo da se samoizoluju, pošto je utvrđeno da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

To, međutim, nije bilo dostupno i onima koji su obavešteni putem aplikacije na pametnom telefonu zbog obaveze da se poštuje anonimnost korisnika, navodi Rojters.

Svaka osoba koja primi upozorenje o samoizolaciji u aplikaciji sada može da registruje svoje podatke kako bi primila novac. Kako naglašava britanska agencija, zaštita privatnosti korisnika bila je ključni uslov “Epla” i “Gugla” za razvijanje aplikacija za traženje kontakata zaraženih koronavirusom.

Pojedinačni korisnici nisu obavezni da unose lične podatke kada se registruju za korišćenje aplikacije, što znači da automatski generisana obaveštenja o samoizolaciji ne mogu biti obavezujuća.

Korisnik će ostati anoniman nakon što primi obaveštenje, ako ne želi da dobije novac.

Svrha plaćanja je da podstakne ljude da ostanu kod kuće kada su pozitivni na koronavirus, kako bi se sprečilo širenje zaraze.