NEVEROVATAN POTEZ AMERIČKOG MILIJARDERA: Hiljade studenata slavi zbog jedne njegove odluke

Oko 400 diplomaca koledža Morehouse u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Džordžija, dobilo je neočekivano veliki poklon za kraj školovanja.

Fakultet
Pixabay.com

Naime, milijarder i filantrop Robert Smit rešio je da otplati studentski dug celoj generaciji, i to u iznosu od 40 miliona dolara.

Pre nego što je studentima otplatio dug, ovaj tehnološki investitor koledžu Morehouse donirao je 1,5 miliona dolara.

Morehouse je tradicionalno “crnački” koledž, na kome su studirali i borac za ljudska prava Martin Luter King, poznati reditelj Spajski Li Lee i glumac Semjuel L. Džekson.

– Studenti koledža Morehouse, okruženi ste ljudima koji su vam pomogli da danas budete ovde. U ime osam generacija moje porodice, koliko smo u ovoj zemlji, daću vam još malo podsticaja – rekao je Smit, koji je u maju bio glavni govornik na ceremoniji diplomiranja.

On je u govoru celoj generaciji diplomaca poručio da će im otplatiti kompletan studentski dug.

– Znam da će ova generacija pokazati da je sve to isplativo. I želim da svaka naredna generacija liči na ovu, nadam se da će svi imati prilike da napreduju. Jer, možemo da vodimo računa jedni o drugima i da obezbedimo da svi imamo priliku da ostvarimo američki san – kazao je Smit.

Navodi se da su studenti, od kojih su neki dužni i po desetine hiljada dolara, bili u isto vreme i šokirani i srećni, preneli su mediji.

– Deluje nerealno. Kada je za govornicom rekao da će nam platiti dugove, pogledao sam u kolege i pitao se da li sam dobro čuo? Bio sam u kompletnom šoku i ovo je najbolji poklon koji sam u životu dobio – rekao je jedan od studenata.