NEVEROVATAN PREDLOG DONALDA TRAMPA: Želi da zaustavi uragane nuklearnom bombom?

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je da se na uragane bace nuklearne bombe pre nego što oni stignu do američkog kopna, preneo je medijski portal Aksios (Axios.com).

donald Tramp
Beta

Prema navodima tog sajta, Tramp je tokom jednog sastanka posvećenog uraganima pitao da li bi bilo moguće da se u cilju sprečavanja formiranja uragana na moru atomska bomba baci u središte oluje.

Neimenovani izvor Aksiosa je naveo da su svi učesnici tog sastanka bili u neverici. Nije navedeno kada je taj sastanak održan.

Aksios ipak navodi da Trampova ideja nije nova i da ju je prvi put pedesetih godina izneo naučnik koji je radio za američku vladu u vreme predsedničkog mandata Dvajta Ajzenhauera.

Ideja se od tada relativno često javlja, iako postoji naučni konsenzus da njeno sprovodjenj u delo ne bi imalo željeni efekat. Tim pitanjem se bavi i Američka okeanska i atmosferska agencija (NOAA).

NOAA na svom sajtu navodi da se tokom svake sezone uragana predlaže da se “jednostavno iskoristi nuklearno oružje da se oluje unište”.

Ipak, kaže agencija, ne samo da bomba ne bi uticala na oluju već bi vetrovi koji oluju prate brzo doneli radioaktivne čestice do kopna.

– Nepotrebno je reći da to nije dobra ideja – ocenjuju naučnici u NOAA.

Prema navodima Aksiosa, Tramp je 2017. prvi put pitao zvaničnike treba li bombardovati uragane da bi se sprečili da stignu do kopna. Tada ipak nije pominjana upotreba nuklearnih bombi.

Bela kuća nije komentarisala navode Aksiosa.

Nije dugo trebalo da se Tviter uzbuni oko Trampovog predloga a među popularnijima je hešteg #TakoJePočelaApokalipsa (#ThatsHowTheApocalypseStarted).

– Taj tip mora da ode – navela je na Tviteru demokratska senatorka Kamala Haris, kandidatkinja na unutarpartijskim izborima za predsedničku trku 2020. godine.

Jedan neimenovani zvaničnik američke vlade je rekao da zaustavljanje uragana “nije loš cilj”, ali nije potvrdio navode Aksiosa.

SAD često pogađaju uragani koji izazivaju brojne žrtve i milijarde dolara materijalne štete.