NEVEROVATNA PROGNOZA ZA NAREDNU NEDELJU: Izgleda da je proleće ove godine poranilo

Gotovo prolećne temperature u narednim danima doneće svima pozitivnu promenu raspoloženja!

beograd
Dnevno.rs/Petar Marković

Nakon osetno hladnijeg vremena, danas i u danima pred nama očekuju se gotovo prolećne temperature. Ovakvo vreme odraziće se na svakoga od nas uglavnom u pozitivnom smislu, mada pojedince ne treba da iznenadi glavobolja i nesanica.

Naime, danas se očekuje povolјna biometeorološka situacija za hronične bolesnike, izuzev kardiovaskularnih kojima se savetuje izvestan oprez, kao i astmatičarima u krajevima sa maglom, upozoravaju na sajtu Republičkog hidrometeorloškog zavoda (RHMZ).

Kako navode, meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe i nesanice, te se preporučuje se umerena fizička aktivnost.

Bioprognoza za danas

U svakom slučaju, na sajtu RHMZ u delu gde je predstavljane bioprognoza za danas i sutra, vidi se da je oba dana cela zemlje prekrivena najsmajanim emotikonima.

Inače, u našoj zemlji će nakon umereno oblačnog jutra, ponegde sa maglom a na krajnjem severu sa kratkotrajno slabom kišom, tokom dana biti pretežno sunčano i toplije.

Loznica danas najtopliji grad u Srbiji

Najniža temperatura od -1 do 5 stepeni, najviša od devet do ča 16 stepeni koliko se očekuje u Loznici. Duvaće slab i umeren vetar, u južnom Banatu povremeno jak, južni i jugoistočni.

U glavnom gradu Beogradu će, nakon magle u nižim delovima, biti pretežno sunčano i osetno toplije u odnosu na prethodni dan. Sa trenutnih 4 stepena u Beogradu, živa u termometru popeće se na 15 podeok u najtoplijem delu dana.

Isto toliko se očekuje u Kragujevcu, Nišu i Kraljevu, dok će za stepen manje biti u Novom Sadu.

Oprez sutra za srčane bolesnike i astmatičare

Sutra se očekuju za još koji stepen više temperature, ali će u većem delu dana biti pretežno oblačno, na severu ponegde slaba kiša, dok će na jugu zemlje biti uglavnom sunčano.

Kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata biometeorološka situacija usloviće blago smanjenje tegoba, navode iz RHMZ-a, međutim savetuju oprez osobama sa srčanim tegobama i astmatičarima.

Mogući su neraspoloženje i glavobolјa, te je neophodno adekvatno odevanje u skladu sa očekivanim termičkim uslovima.

I sutra će najtoplije biti u Loznici, gde se očekuje 18 stepeni u najtoplijem delu dana, dok će za stepen manje biti u prestonici, Kragujevcu i Kraljevu.

A od petka preko 20 stepeni!

Od petka do nedelje živa u termometru nastavlja da raste sa natprosečnom toplim temperaturama do čak 20 stepeni.

Tako se u nedelju u Beogradu očekuje 19 stepeni, dok će na Zlatiboru biti neverovatnih 15.

Kako je nedavno istakao meteorlog Đorđe Đurić, maksimalne temperature za početak februara iznose oko 2 do 6 stepeni. To znači da će vikend pred nama doneti temperature više za čak 10 do 15 stepeni od proseka za ovo doba godine!

Međutim, početkom naredne sedmice ponovo nas očekuje vremenska klackalica. Naime, meteorolozi najavljuju od ponedeljka povremena naoblačenja s kišom, a temperatura će biti u manjem padu.

Nagle promene vremena nikome ne prijaju

Ovakve velike temperaturne oscilacije nikako ne prijaju ljudima, ni onim potpuno zdravim, a kamoli hroničnim bolesnicima.

Kako je u više navrata ispričala dr Nada Macura, posebno bi trebalo da se paze astmatičari i srčani bolesnici, njima najviše smetaju nagla zahlađenja i otopljenja.

Simptomi:

  • razdražljivost
  • nervoza
  • nesanica
  • reumatični bolovi
  • oscilacija pritiska
  • prehlada
  • rinitis
  • upala grla
  • vrtoglavica

Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Zbog hladnog vremena, ako bude snega i kiše, prvi astmatičari osete bolove, iako njima generalno više odgovara hladnije vreme. Nagli preokret temperature takođe smeta hroničnim bolesnicima, posebno srčanim.

S druge strane, kod zdravih osoba može doći do pojave nervoze, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.