ČUDO PRIRODE: Misteriozni komad zemlje u Kini ostaje ZAMRZNUT i po najvrelijim letnjim danima

tibet
pixabay

Misteriozno predeo Kine ostaje pod ledom čak i dok traju velike vrućine.

 

Prirodni fenomen poznat kao “hladna zemlja” nije neuobičajen u hladnim i uzvišenim predelima  planete. Ipak, njegova pojava u provinciji Pingkuan je više nego začuđujuća.

Otkriven je 2011. godine kada su lokalni planinari naišli na “zamrznto” parče tla, pri visini od 900 metara iznad nivoa mora i temperaturi vazduha od 26 stepeni.

Prvi preduslov za stvaranje zamrznutog tla, jeste temperatura koja ostaje na oko 0 stepena Celzijusovih u periodu dužem od dve godine.

Obično se javlja bliže polovima. Sama provincija Pingkuan, nalazi se 600 kilometara južnije od poslednje granice na severu gde je smrzavanje zemlje moguće. Takođe, začuđuje što je pojava zastupljena na nadmorskoj visini nižoj od 1000 metara.

Jedina slična tvorevina takvog tipa nalazi se na Tibetu, na nadmorskoj visini od 4700 metara.

Parče smrznute zemlje u provinciji Pingkuan, dugačko je oko 80 metara, široko oko 20. Led seže do dubine od oko 10 metara ipod površine zemlje. Ove dimenzije stvaraju još veću misteriju o opstanku fenomena tokom vrelih leta u Kini.

Pojavu su otkrili istraživači kineske Akademije nauka, a njeno proučavanje trajalo je od 2011. do 2015. godine. Prosečna temperatura u tom periodu iznosila je nešto više od 30 stepeni Celzijusovih.

Nakon sprovođenja merenja koja su se odvijala u serijama, naučnici su utvrdili da je uzrok nastanka u samom sastavu zemljišta.  Led se nalazi između treseta debljine 30 centimetara i rastresitog sloja peska koji ima funkciju izolatora.

U osnovi je neravnoteža između gubitka toplote zimi i absorbovanja toplote leti. Ovaj disbalans omogućava da se hladniji vazduh zadrži dovoljno dugo da bi tlo ostalo zamrznuto.

Važnu ulogu u zadržavanju hladnoće ima površinski sloj treseta. Vlaga koja se kondenzuje u toku letnjeg perioda ostaje prisutna sve do zime, da bi se tokom hladnijih dana lako pretvorila u led koji se u izlovanom prostoru lakše održava.

Saznanja kineskih istraživača se mogu iskoristiti u stvaranju velikih dostignuća kada  je u pitanju izolacija i klimatizacija naselja i građevina u surovim vremenskim uslovima. Zaključci su iskorišćeni u izgradnji železnice Ćinghai-Tibet, gde je pod uticajem globalnog zagrevanja u narednih 50 godina, očekivani rast temperature vazduha  2,6 stepeni Celzijusovih.

Koristeći materijal sličan tresetu, inženjeri tvrde da su obezbedili svoju građevinu od oštećenja pod uticajem mogućeg otapanja leda.