NEVIĐEN POTEZ EVROPSKE POLICIJE: Najtraženiji kriminalci dobili šaljive razglednice od Evropola (FOTO)

europol
eumostwanted.eu

Nastojeći da uđe u trag 21 najtraženijem kriminalcu, Evropska policijska agencija (Evropol) poslala im je šaljive razglednice s natpisom "Voleo bih da si ovde".

Letnja kampanja s razglednicama Evropola pokrenuta je danas u sklopu tekuće inicijative da se uhvate najtraženiji evropski kriminalci.

Dragi Arture, belgijski pomfrit je najbolji i znamo da vam nedostaje. Vratite se i uživajte u njemu – imamo divno iznenađenje za vas– piše na razglednici belgijske policije.

 

Foto: eumostwanted.eu

Na toj razglednici su Maneken Pis (dečak koji piški), gomila pomfrita i čaša piva, a adresirana je na Artura Navrockog (Nawrocki), koji je u bekstvu od kako ga je briselski sud osudio za trgovinu drogom 2014.

–Dragi Faruk, morate da znate da je život najbolji u slatkoj Francuskoj. Nadamo se da ćete se uskoro vratiti– piše na razglednici francuske policije i dodaje na francuskom “nedostajete nam”. 

Foto: eumostwanted.eu

Na toj razglednici adresiranoj na Faruka Hačija su Ajfelova kula, čovek sa bagetom u ruci, kroasan i boca vina.

Hači je 2009. osuđen u odsustvu na 20 godina zbog nasilja i oružane pljačke i veruje se da živi u Francuskoj, Belgiji i Holandiji, piše briselski portal EurActiv.com.

Iza humorom obeležene Evropolove kampanje je ozbiljan cilj da se ljudi navedu da odu na sajt Evropske policijske agencije i možda otkriju nekog kriminalca.

 

Foto: eumostwanted.eu 

–Dok većina nas uživa na zasluženom odmoru… Dokazano je da su turističke destincije popularna mesta za skrivanje kriminalaca u bekstvu– naveo je Evropol.

Od januara 2016, kada je objavljena lista najtraženijih, uhvaćeno je 36 kriminalaca, od kojih 11 zahvaljujući infromacijama dostavljenim Evropolu.

Nakon kampanje slične ovoj sa adventskim kalendarom uhapšena su tri kriminalca – jedan je bio britanski državljanin koji je prepoznat dok je radio kao kelner u baru u Amsterdamu.

–Holanđani su videli kalendar, otišli na sajt, pronašli begunca i prepoznali ga. Dva dana kasnije je uhapšen– rekla je službenica Evropola Tine Holevot, preneo je AFP.

Upravo to i želimo s kampanjom“, istakla je ona i dodala da čak i kriminalci vole da odu na odmor.

Iako nema statističkih podataka koji bi to potvrdili, zemlje poput Španije, Turske i Italije pokazale su se kao dobra mesta za skrivanje onih koji su u bekstvu.