NEVIĐENA SRAMOTA: Ispitivanje otkrilo da četvrtina mladih U AMERICI ne veruje u…

Istraživanje Konferencije jevrejskih materijalnih optužbi protiv Nemačke pokazalo je da 63 odsto mladih Amerikanaca ne zna da je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, dok svaki deseti smatra da su Jevreji izazvali Holokaust.

Devojka
Pixabay.com

Među ispitanim Amerikancima starosti od 18 do 39 godina, njih 48 odsto nije moglo da navede nijedan logor ili geto iz Drugog svetskog rata, navodi se u istraživanju u kojem je, metodom slučajnog odabira, ispitano 1.000 osoba u različitim američkim saveznim državama.

Skoro četvrtina ispitanika ili 23 odsto u SAD veruje da je Holokaust bio mit ili da se preteruje kada se govori o njemu, dok 12 odsto ispitanika nije čulo za Holokaust.

Više od polovine, tačnije 56 odsto, izjavilo je da je videlo nacističke simbole na društvenim mrežama ili u svojim zajednicama. Skoro polovina ispitanika ili 49 odsto potvrdili su da su videli objave na društvenim mrežama kojima se poriče Holokaust ili kojim se iskrivljuju činjenice o njemu.

Od svih ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama njih 63 odsto nije znalo da je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, a 36 posto ih je mislilo da je ubijeno dva miliona ili manje. Njih 11 odsto je smatralo da su Jevreji izazvali Holokaust.

Većina ispitanih, 65 posto, smatra da obrazovanje o Holokaustu mora biti obavezno u školama.

Gideon Tejlor, predsednik Konferencije o jevrejskim materijalnim zahtevima protiv Nemačke, koja je sprovela istraživanje, navodi da su dobijeni rezultati šokantni i tužni.

Pokazuju zbog čega mi moramo sada da reagujemo i da žrtvama Holokausta damo priliku da ispričaju svoje priču dok su među nama. Moramo shvatiti zašto nam ne ide dobro u obrazovanju mladih o Holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ovo treba da nam bude znak za uzbunu i pokazatelj da nadležni treba da reaguju“, ističe Tejlor.

Podaci su prikupljeni tokom istraživanja u kojem je, metodom slučajnog odabira, ispitano 1.000 mladih u različitim američkim saveznim državama.

Postavljena su im pitanja: da li su mladi sigurno čuli za Holokaust, mogu li imenovati jedan logor i da li znaju da je ubijeno šest miliona Jevreja.