NEVIĐENI VANDALIZAM: Albanac priznao da je uništio spomenik nestalim srpskim novinarima

Policija u Đakovici sumnjiči Šabana Berišu (47) da je srušio ploču nestalim srpskim novinarima Djuri Slavuju i Ranku Pereniću, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS), pozivajući se na policijski izveštaj u koji je imalo uvid.

printscreen/youtube.com/OtvoreniStudio

Kako se navodi u izveštaju, Beriša je priznao da je 30. januara 2019. godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Slavuju i Pereniću i da je delo bilo “etnički motivisano”.

– Policija je izvršila uviđaj i otkrila da je ploča namerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mesta gde je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mesta izvršenja dela i doneta u Policijsku stanicu u Orahovcu gde su identifikovani i osumnjičeni i bager – navodi se u izveštaju, a prenosi UNS.

UNS je u saopštenju naveo da je uviđaj obavljen tek nakon što su predstavnici UNS-a 3. februara utvrdili da je ploča iščupana, a ne dan ranije kako su tada rekli u policiji.

UNS je kazao da je ovo prvi put da je odgovorni za rušenje ploče identifikovan i uhapšen.

– Pozdravljam pronalaženje počinioca koji je srušio ploču nestalim novinarima i očekujem da će biti procesuiran od pravosudnih organa u najkraćem roku – rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić i dodao da se nada da će to hapšenje doprineti rasvetljavanju sudbine nestalih novinara.

UNS je sa svojim ogrankom na Kosovu ploču prvi put postavio 2012. godine.

Srušena ploča je pronađena nedaleko od mesta gde je bila postavljena i na zemlji su bili vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča zajedno sa postoljem iščupana.

Ploču su članovi UNS-a poslednji put postavili 15. maja 2018. godine. Na njoj na srpskom i albanskom jeziku piše “Ovde su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Djuro Slavuj i Ranko Perenić – tražimo ih”.

Novinari Djuro Slavuj i Ranko Perenić nestali su 21. avgusta 1998. na putu ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu gde su nameravali da urade prilog o povratku otetih monaha, a prema dobijenim informacijama, greškom su krenuli ka Orahovcu koji je bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova.