NEVREME PRAVI HAOS PO REGIONU: Zagreb “razlupan”, u Bosni voda odnela most, sela odsečena (FOTO+VIDEO)

Olujni udari vetra i poplave izazvane obilnim padavinama stvaraju probleme širom Hrvatske. Slično i u BiH. Neka sela potpuno pod vodom.

Beta

Nabujala Vrbanja odnela je privremeni pešački most u Čelincu, gradiću blizu Banjaluke, a nešto posle 22 časa u tom mestu su se oglasile i sirene za uzbunu.

“Nije dobro. Noćas će biti haos”, rekao je Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac.

Za sada nema preciznih podataka koliko je domaćinstava poplavljeno na području Čelinca, ekipe civilne zaštite su na terenu i tvrde da čine sve da spreče značajnija plavljenja.

Od bujičnih nanosa strahuju i meštani banjalučkog naselja Lazarevo, mada je Civilna zaštita postavila vreće s peskom. Vanredna situacija je proglašena u Tesliću.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, a da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak, gde je voda ugrozila domaćinstva.

Prema njegovim rečima, prekinuta je putna komunikacija prema Doboju i odredjenom broju naselja u Tesliću.

Miličević je rekao da su sve raspoložive ekipe na terenu kako bi se sanirala postojeća i predupredila veća šteta. Na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mestu Vrela, potpuno je obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Usore, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Teška situacija je i na području Prijedora, Gradačca, Šamca i Maglaja.

A u Hrvatskoj…

Jak vetar koji duva od nedelje uveče napravio je pravi haos u Zagrebu, jer su počupana brojna stabla, polomljene grane, polupani automobili, razbacani štandovi, počupani krovovi. Gradske službe su imale preko 700 intervencija, a pet osoba je povređeno.

Iako je izgledalo da gore ne može biti, iz tamošnjeg meteorološkog zavoda su saopštili da se “pik” olujnih udara vetra očekuje tek danas. Kako prenosi Index.hr, u Zagrebu je bilo velikih problema i sa gradskim prevozom, a bilo je i razlupanih semafora.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja i danas, za gotovo celu zemlju zbog jakog vetra i ekstremnih količina kiše.

Istovremeno, ostatak Hrvatske bori se sa vodostajima reka, a posebno je kritično na slivu Save, Une i Kupe. U Hrvatskoj Kostajnici, na reci Uni, na snazi su vanredne mere odbrane od poplava.