NEZAPOSLENE MAJKE U VRTLOGU LAŽNIH OBEĆANJA: Pozajmljuju novac da bi prehranile decu

Oko tridesetak majki iz Čačka, koje od avgusta nisu primile novčanu naknadu, koja im po zakonu pripada, nalazi se na ivici nerava od lažnih obećanja nadležnih.

beba
pixabay.com

Ljiljana Mijatović ima troje dece, dvogodišnjeg Vojina, osmogodišnju Nađu i bebu Ninu staru četiri meseca.

Ona kaže da je “šokirana nebrigom kako države, tako i gradske uprave koje ih lažu o datumu isplate”.

– Nemam više novca za pelene, hranu za decu, a plaćam kiriju. Suprug nije u stalnom radnom odnosu, ovo je bruka i sramota šta nam rade. Nemam više od koga ni da pozajmljujem – jada se ova zabrinuta žena.

Prema njenim rečima, istog stava su i ostale majke koje su nedavno imale sastanak sa predstavnicima čačanskog Centra za socijalni rad.

Tamara Zarić je, takođe, jedna od onih koje čekaju novac.

– Imam troje dece, muž ne radi, već četvrti mesec zovemo, tražimo i ništa – priča ona.

Iako imaju svoju kuću, pored neophodnih stvari za decu, treba platiti račune, ukazuje Tamara. Jelena Čkonjević, koja je danas, pošto je dobila odgovor iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se obrate Ministarstvu finansija, navodi da u tom ministarstvu nije dobila nijednu novu informaciju, prenosi Nova S.

– Prebacivali su me sa jednog lokala na drugi da bi mi na kraju rekli da pozovem sutra. U čačanskoj lokalnoj samoupravi kažu da su uplatili novac Centru. Samo nas sluđuju svakog dana – navodi majka.

Lidija Đoković iz Mojsinja od jula meseca nije primila ni jedan jedini dinar.

– Ovako više ne možemo. Nemamo sredstva ni za osnovne stvari za decu. Pomozite nam da ova sramota izađe na videlo – naglasila je ona.

Inače, gradonačelnik Čačka, Milun Todorović je saopštio ranije da je novac za naknade nezaposlenim majkama prebačen na račun Centra za socijalni rad, ali da će njihova primanja biti isplaćena tek po usvajanju republičkog budžeta.