NI KRIV NI DUŽAN: Izvršitelji plene dedinu imovinu iako je dug napravila unuka!

Sud
Foter:ssalonso / photo on flickr

Imovinu starijeg gospodina popisaće izvršitelji zbog toga što nema novca da plati unukin telefonski račun koji iznosi 77 000 dinara. Razlog za ovakav potez jeste to što je unuka bila prijavljena na adresi svog dede u trenutku kada je potpisala ugovor.

 

Izvršitelj će popisati imovinu vlasniku stana, iako dug nije njegov. Dovoljno je da je dužnik prijavljen na njegovoj adresi bilo kao srodnik ili podstanar. Ovakvo pravo javnim izvršiteljima daju važeći propisi koji podrazumevaju da imovina može da se pleni i takozvanom trećem licu, piše “Politika”.

Ovako nešto može da očekuje i čitalac „Politike”, penzioner čija je unuka zbog neplaćenog duga za mobilni telefon dobila rešenje o izvršenju u iznosu od 77.000 dinara.

Ona nema svoju imovinu a prijavljena je na dedinoj adresi. Dok čeka da mu na vrata zakucaju izvršitelji, jedino što mu preostaje je ili da plati dug ili da podnese prigovor, ali to neće odložiti popisivanje njegove imovine.

Isto bi prošao i stanodavac čiji je podstanar napravio dug. Čak i pet godina pošto se odselio – ukoliko ga vlasnik stana nije na vreme odjavio.