Do sada se nije uspelo u pokušajima da se ostvari komunikacija sa troje nestalih u eksploziji u Tehničko remontnom zavodu (TRZ) u Kragujevac, izjavio je pukovnik Mihailo Zogović iz Uprave za odnose sa javnošću.

 

Mogu da potvrdim da, na žalost, do sada nismo uspeli da ostvarimo komunikaciju ni u jednom trenutku sa trojicom lica koje vodimo kao nestala, niti imamo bilo kakav materijalni dokaz o njima – rekao je Zogović u Kliničkom centru Kragujevac, prenose “Novosti”.

KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC: STANjE POVREĐENIH U EKPSLOZIJI STABILNO

Direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović je, govoreći o zdravstvenom stanju povređenih, rekao da su sada svi pacijenti stabilno i nisu životno ugroženi.

On je izjavio da su, nakon pogoršanja zdravstvenog stanja kod jednog pacijenta, na konzilijumu odlučili da se on tokom dana prebaci na Vojnomedicinsku akademiju.

U VMA, na Kliniku za ORL, takođe je danas, zbog kompleksnosti povreda pre svega ušnog aparata, tokom dana prebačeno još sedam pacijenta, vojnih osiguranika.

Direktor Kliničkog centra rekao je da su zbog lakših povreda otpuštena i upućena na kućno lečenje četiri pacijenta, vatrogasca, ali sa naznakom da se u slučaju novih komplikacija jave u Urgentni centar.

Od ostalih pacijenta koji su u tom kliničkom centru, dva su sa urgentnog prebačena na kliničko odeljenje i oni su takođe pod intenzivnom opservacijom, kako bi se u slučaju pogoršanja, adekvatno reagovalo. 

 U TRZ Kragujevac je u utorak, usled eksplozije ubojnih sredstava jedno lice poginulo, tri se vode kao nestala, a 25 povređeno.

Zogović je rekao da su nadležne službe TRZ izvršile procenu prema kojoj je mogućnost naknadnih eksplozija gotovo minimalna što je omogućilo da pripadnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova još intenzivnije nastave pretragu terena radi pronalaska nestalih.

Za sada koristimo sva raspoloživa sredstva. Trenutno se pretražuje da li u toj zoni gde se desila eksplozija postoji još zaostalih ubojnih sredstava. Nakon toga, u planu je i raščišćavanje ruševina – dodao je Zogović.

On je rekao da je angažovano sve što je moguće i što postoji od tehničkih i ljudskih potencijala u celoj Srbiji.

Tu su dronovi, roboti, specijalna vozila, čak i službeni psi koji treba da vrše pregled ruševina nakon pretrage od eventualno zaostalih ubojnih sredstava – kaže pukovnik Zogović.

On je podsetio da je ministar odbrane Zoran Đorđević formirao komisiju za ispitivanje okolnosti i uzroka nastanka ovog nemilog i nesrećnog događaja.

Komisija broji osam članova, a predvodi je brigadni general Mile Jelić. To su stručnjaci za naoružanje, municiju, za zaštitu na radu.

Takođe, ministar odbrane je naredio i vanredni inspekcijski nadzor TRZ Kragujevac koji treba da sprovede Inspektorat odbrane – dodao je pukovnik Zogović.