NIJE GOTOVO! Ako se u Srbiji desi OVO, ponovo mogu da budu uvedene VANREDNE MERE

Svakodnevni brojevi o pandemiji su i dalje dobri, iako je u protekla 24 časa zabeležen blagi porast zaraženih. Testirano je 6.194 osoba, a pozitivno 79. Preminulo je dvoje obolelih. Na respiratorima je 20 pacijenata. Ipak, stručnjaci i dalje upozoravaju: situacija je nesigurna i od nas zavisi da li ćemo virusu zadati završni udarac.

Pixabay.com

Pre nedelju dana ukinuto je vanredno stanje, ali ne i vanredne mere. Posle nekoliko dana pada broja novoobolelih, juče je zabeležen blagi skok.

“To je negde 1,2, blizu 1,3 odsto. To jeste skok i iskreno da kažem ne iznenađuje me. Ipak, rano je to reći za samo jedan dan, ali treba biti svestan da sve zavisi direktno od nas”, ističe epidemiolog Predrag Kon.

Najveći skok beleži jug zemlje.

“Leskovac, delimično i Vranje, biće od interesa za praćenje, jer se tamo radi o velikim organizacijama, fabrikama, kao što je ‘Jura’ u Leskovcu sa 2.850 radnika, koje ćemo narednih dana testirati kompletno i utvrditi kakva je situacija kod njih”, ističe epidemiolog Branislav Tiodorović.

Epidemiolog Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje Vranje kaže da su ekipe Zavoda stalno na terenu, a preduzete su mere da jedna fabrika prestane da radi.

“Oni će prestati da rade naredne dve nedelje, kolika je inkubacija za ovu bolest. U drugom privatnom preduzeću vrše se ispitivanja, traženja novih obolelih”, dodaje Stanković.

Ukoliko u narednih desetak dana broj novoobolelih počne naglo da raste, mogle bi ponovo da se uvedu restriktivne mere, ocenjuju epidemiolozi.

“Ako bi se to podiglo na preko dva odsto, čak i tri odsto, onda bi to postalo nužno. Mi ne smemo dozvoliti da ponovo krene porast”, ističe Kon.

Vlada je odlučila da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test, moraju 14 dana u samoizolaciju.