NIJE IM LAKO: Grad odlučuje o sudbini ovog zanimanja

vrtić
Pixabay

Grad radi na rešavanju statusa vaspitača koji rade na određeno vreme kao i na angažovanju novih radnika. Nadležnoj komisiji upućen zahtev za regulisanje statusa zaposlenih "sa vremenskim ograničenjem"

 

Rešavanje statusa vaspitača koji rade na određeno vreme i prijem onih koji nedostaju prioriteti su grada. Tim povodom gradonačelnik Siniša Mali se već sastao sa nadležnima u Ministarstvu prosvete i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Republičkoj komisiji za odobravanje prijema upućen je zahtev za saglasnost za zapošljavanje oko 150 novih vaspitača i drugog osoblja, kao i za regulisanje pozicije onih koji su primljeni na određeno vreme, kojih je oko 800.

Kako objašnjava Igor Raičević, zamenik sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, reč je o ljudima koji se već nalaze u sistemu predškolskog obrazovanja i oni nisu kadrovi koji nedostaju i treba ih tek zaposliti. Potrebno je, uz “zeleno svetlo” nadležne republičke komisije, onima kojima je istekao status na određeno vreme produžiti ugovore ili ih primiti na neodređeno.

– Komisija nam je uvek do sada izlazila u susret, pa je tako 2014. godine odobreno 150, a prošle 425 mesta. Prioritet nam je prijem ljudi koji zaista nedostaju, pa očekujemo pozitivan odgovor za određeni broj njih – ističe Raičević. – Uprkos trenutnim problemima, normalno funkcionisanje vrtića nijednog trenutka nije dovedeno u pitanje.

Uporedo sa rešavanjem ovog problema, radi se i na smanjenju liste čekanja za upis u vrtiće. “Ispod crte” se trenutno nalazi oko 9.000 mališana, od kojih je oko 5.000 iz prioritetnih grupa.

– Gradu nije u interesu da gradi skupe vrtiće, već da se bolje iskoriste postojeći kapaciteti – objašnjava Raičević. – Takođe, radiće se i na sanaciji vrtića, kako bi mališani imali još bolje uslove za boravak.

Iz godine u godinu se u vrtiće upisuje sve više mališana, pa ih je 2009. godine primljeno oko 7.000, a 2015. čak 17.000 i oko 5.000 njih u privatne vrtiće, uz subvenciju grada. Sa povećanjem broja mališana rastao je i broj vaspitača sve dok nije stupila na snagu Uredba o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru. Inače, prvi put su nadležni sada napravili preciznu evidenciju koliko zaposlenih u vrtićima je na određeno vreme, a koliko zaista nedostaje.

NESKLAD ZAKONA I NORMATIVA

Nepostojanje nacionalnog okvira kvalifikacija zadaje probleme i predškolskim ustanovama, pa tako postojeći normativi ne prepoznaju određene kvalifikacije koje zakon propisuje za predškolske ustanove. Reč je o zaduženima za zdravlje i bezbednost i službenicima za javne nabavke.