(NI)JE LJUDSKI FAKTOR? Evo gde je zapelo u istrazi UZROKA NESREĆE u rudniku “SOKO”

Mesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Printscreen Youtube/Al Jazeera Balkans

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, poslednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo,  Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako nezvanično saznajemo, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvetljavanje tragedije, još nije dostavljen ovoj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara a skoro je sigurno da kazna neće biti primerena posledicama. Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

Podsetimo, u stravičnoj rudatskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povređen. Iako je odmah na licu mesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.