NIJE PAKAO SAMO U SRBIJI: Ekstremni toplotni talas zahvatio celu Evropu!

evropa
dnevno.rs/kolaž

Visoke temperature zabeležene su na celom kontinentu, pa je tako u Britaniji najtoplije u poslednjih 40 godina, dok je u Sibiru izmereno 37 stepeni celzijusa!

 

Čitavu Evropu pogodile su visoke temperature, a u Britaniji je zabeležen najtopliji dan u junu u poslednjih 40 godina.

 

U Portugalu, više od 1.000 vatrogasaca se i dalje bori sa šumskim požarom koji je izbio proteklog vikenda i u kome su stradale 64 osobe, prenosi AFP.

Hladnije vreme je pogodovalo njihovim naporima da obuzdaju vatru, međutim termometri i dalje beleže oko 35 stepeni po celzijusu – nivo koji od Evrope pravi rernu, uključujući Italiju, Austriju, Holandiju i čak Švajcarske Alpe.

U Hrvatskoj su, takođe, izbila dva požara na južnom delu jadranske obale, što je primoralo lokalne vlasti da narede evakuaciju 800 turista, iako je plamen sada pod kontrolom.

Tačno je da smo se uplašili. Sa prozora hotelske sobe izgledalo je kao da je požar na vratima – rekla je švedska turistkinja lokalnim medijima.

Na severnoj hemisferi, na kojoj je počeo letnji solisticij, vatrogasci su na oprezu i u Austriji, gde se organizuje obeležavanje najdužeg dana u godini paljenjem vatri na festivalu Svetog Jovana.

U Italiji, prognostičari kažu da bi trenutni toplotni talas mogao da bude najjači u poslednjih 15 godina, sa temperaturama koje su i za osam stepeni iznad godišnjeg proseka – u Milanu je zabeleženo 39, a u Alpima, na visini od 1.000 metara i do 30 stepeni.

Studija objavljena u poneddeljak upozorava da će ekstremni toplotni talasi postati sve uobičajeniji širom sveta, čak i ako je porast temperature ograničen na dva stepena Celzijusa.

Čak i ako nadmašimo, po Pariskom sporazumu o klimatskim promenama zacrtanih dva stepena Celzijusa, izloženost stanovništva smrtonosnoj toploti biće veća za oko 50 odsto do 2100. godine, rekao je AFP-u Kamilo Mora, autor studije.

U Britaniji, gde su zabeležene rekordne temperature, u Gildfordu, južno od Londona, put se topio, a motorciklisti su ga uporedili sa čokoladom na vrelom suncu.

Na hipodromu Rojal Askot, organizatori su kazali da prvi put razmatraju “relaksaciju” striktnog dres koda.

Ljubitelji muzike u Francuskoj takođe se bore sa vrućinom, a posetioci godišnjeg festivala “Fet de la Muzik” počeli su proslavu pod zvaničnim toplotnim talasom, proglašenim u mnogim delovima zemlje.

U toj zemlji je i državna poštanska služba objavila da će njeni službenici pozivati starije i invalide da bi proverili kako su.

Ženama vozačima autobusa dozvoljeno da voze u suknjama, što nije po protokolu, zbog čega su muškarci – vozači u Nantu protestovali, jer njima nije dozvoljeno da voze u bermudama.

U Sibiru je takođe zabeležen toplotni talas, sa temperaturama do 37 stepeni u gradu Krasnojasku.

Međutim, u toj zemlji zabeležena je i druga ekstremna temperatura – svega jedan stepen i sneg u Murmansku na severu Rusije, javili su ruski mediji, a kako se navodi, mnogi građani se smrzavaju, jer je tokom leta u stanovima isključeno centralno grejanje.