NIJE POŠTEĐEN NI ČERNOBILJ: Hakerski napad neslućenih razmera preti da destabilizuje Evropu!

Haker
Pixabay.com

Veliki sajber napad pogodio je mnoge kompanije širom sveta, na meti hakera bile su firme u Ukrajini, Rusiji, Danskoj, Britaniji, Holandiji i drugim zemljama.

 

Vlada Ukrajine je saopštila da su današnjim sajber napadom pogođene njene mreže, kao i glavni aerodrom u prestonici te zemlje Kijevu. Slične napade prijavljuju i svetske kompanije iz Rusije i Danske, ali i iz drugih zemalja poput Britanije, Nemačke. Napadnut je i černobiljski sistem za nadzor nivoa radijacije.

Nemačka kompanija “Metro” saopštila je da su pogođene njihove prodavnice u Ukrajini i da procenjuju razmeru sajber napada.

Švajcarski centar za izveštaje i analize (MELANI) saopštio je putem mejla da je virus “Petja”, koji od žrtava traži otkup za povratak informacija, pogodio kompanije u Ukrajini, Rusiji, Engleskoj i Indiji.

Centar saopštava da za sada nema informacija o tome da li su pogođene neke švajcarske kompanije, ali da budno motri situaciju.

Pad IT sistema prijavila je i kompanija “Meler–Maersk”. Danski mediji javljaju da su pogođene kancelarije “Maerska” u Britaniji, Panami i Venecueli.

“Bezbednost poslovanja naših mušterija i naših ljudi je naš prioritet”, saopštila je kompanija “Maersk” na Tviteru.

“Meler–Maersk grup”, kompanija koja se uglavnom bavi transportom i delatnostima u energetskom sektoru, prema navodima turskog emitera RTV Rijnmond, pretrpela je štetu na 17 terminala, uključujući i dva u Roterdamu, navodi Rojters.

Prema navodima agencije, kompaniju “Maersk” nisu mogli da dobiju, jer se niko nije javljao na telefone u poslovnicama u Hagu i Roterdamu. RTV je takođe potvrdio da je u pitanju virus “Petja”.

Vlada Ukrajine saopštila je da su današnjim sajber napadom pogođene njene mreže, kao i glavni aerodrom u Kijevu.

Zamenik premijera Ukrajine Pavlo Roženko rekao je da je Vladina mreža pala i na Tviteru objavio sliku monitora na kome se vidi poruka kojom računar prijavljuje grešku.

Pored Vlade, pogođen je i niz ukrajinskih institucija, uključujući i banke, elektrodistribuciju te zemlje, kao i glavni aerodrom u Kijevu.

– Nama je takođe pala mreža. Ova slika se prikazuje na svim Vladinim računarima – napisao je Roženo na Fejsbuku, govoreći o propratnoj slici koju je okačio.

Glavni aerodrom u Kijevu bio je na meti takozvanog “spama”, što znači da je mreža napadnuta ogromnom količinom informacija koje za cilj imaju ometanje servera i računara.

– U vezi sa vanrednom situacijom, moguće je da će neki letovi biti odloženi – saopštio je direktor aerodroma Jeven Dikne na Fejsbuku.

I ukrajinska državna kompanija za proizvodnju aviona “Antonov” pogođena je sajber napadom.

Portparolka “Antonova” je izjavila da za sada nije jasno koliko je napad bio ozbiljan.

Slične napade u Rusiji prijavile su kompanije “Rosnjeft”, “Bašnjeft”, “Mars”, “Nivea”, “Mondeljez internešenel”, koje su, kako agencije navode, pogođene virusom “Petja”.

Napadači traže otkup od 300 američkih dolara u bitkoinu.

Bitkoin je kriptovaluta, stvorena sa ciljem da bude veoma teška za praćenje korisnika koji koriste tu valutu. Cena jednog bitkoina na sajber tržištu trenutno iznosi otprilike 2.500 dolara.

Virus “Petja” je drugačiji od uobičajenih “rensomver” virusa koji se koriste za napade u kojima se od korisnika traži otkup radi pristupa fajlovima. “Petja” je drugačija u tom smislu što umesto da šifruje, tj. zaključava fajlove jedan po jedan, koristi niže strukture hard diska da zaključa kompletan sistem.

“Petja” je veoma opasan virus ukoliko se “razvije” na računaru, veoma lako se čisti sa sistema ukoliko se detektuje u ranoj fazi infekcije.

I ruski naftni gigant “Rosnjeft” bio je izložen sajber napadu, navodi agencija AFP.

Ta kompanija je na Tviteru saopštila da je u pitanju “moćan hakerski napad”.

U “Rosnjeftu” se nadaju da incident nema veze sa tekućim pravnim procesima sa firmom “Sistema”.