Izvorno značenje reči upućuje na prozirnost i providnost, a pošto iz višedecenijskog iskustva mitingašenja znamo da su retko kad providni ostaje da se zapitamo- otkud to da se natpisi na protestima zovu "transparenti"?

 

Ilustracije ili natpisi koji se na mitinzima, paradama, utakmicama i drugim masovnim okupljanjima ističku i nose na razapetim platnima ili čvrstoj podlozi nazivaju se transparentima. Odrastajući na Balkanu, viđamo ih celog života ali, da li ste se ikada zapitali zašto se tako zovu?

Protestuje se širom Srbije, ali OVA FOTOGRAFIJA IZ BEOGRADA je apsolutni POBEDNIK društvenih mreža (FOTO)

Po zvaničnoj definiciji, transparent ima tri značenja. Može biti reč o hartiji sa debelim crnim i crvenim linijama koja se podmeće pod hartiju bez linija. Takođe, transparent može da bude i prozračna slika rađena na providnoj haljini ili platnu natopljenom uljem. Treće značenje transparenta je gornja haljina do te mere tanka da se ispod nje vidi boja donje haljine.

Kako nijednim od ova tri objašnjenja ne može predstaviti plakat na protestima – o čemu se onda radi?

APSOLUTNI POBEDNIK DANAŠNJEG PROTESTA! Parola koju mogu da shvate samo PRAVI FANOVI “SREĆNIH LJUDI” (FOTO)

Naziv natpisa na kartonima i platnima koje viđamo po mitinzima potiče od prideva “transparentan”, te je značenje termina “transparent” u tom slučaju – lako vidljiv, lako uočljiv, primetan.

I, da, sad je već jasnije – transparenti koje uočavamo veoma su primetni.

Ovo su neki od najduhovitijih sa skorašnjih protesta na ulicama gradova širom Srbije.

A da transparenti ne moraju biti na kartonima i platnu, dokazuje i ova fotografija: