Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da je analiza podataka tokom arheološkog iskopavanja ostataka sa Trga Republike ukazala da je to Virtemberška kapija koja je podignuta 1725. godine i porušena u zimu 1739/40. godine.

ŠTA SE KRIJE ISPOD TRGA REPUBLIKE? Radove prvo zaustavila Stambol kapija, a sada i MISTERIOZNI GROBOVI?! (FOTO)

Zavod je naveo da će ostaci kapije će biti “adekvatno konzervirani i zatrpani”.

– Otkriveni ostaci ove kapije, po svojim dimenzijama i gabaritima, u potpunosti odgovaraju osnovama poznatih baroknih kapija iz ovog vremena, pre svega Baroknoj kapiji na Beogradskoj tvrđavi podignutoj u istom periodu – navodi se u saopštenju.

Danima se priča o OTKRIĆU RADNIKA NA TRGU REPUBLIKE, ali istinu o OSTACIMA STAMBOL KAPIJE retko ko ZNA (FOTO)

Komisija Zavoda za donošenje predloga mišljenja o prezentaciji ostataka kapije na Trgu Republike, koju čine predstavnici gradskih i republičkih institucija, predložila je da se svi radovi na Trgu nastave po “postojećem konceptu autorskog tima”, a da se otkriveni ostaci kapije predstave “različitom vrstom popločavanja”.

– Svi arheološki ostaci se na adekvatan način konzerviraju i zatrpavaju, a neophodno je sprovođenje druge faze arheološkog istraživanja u zoni postojeće saobraćajnice, da bi se otkriveni nalazi sagledali u celini i da bi se doneo stav o prezentaciji kompletnog prostora – navode u Zavodu.

Dodaje se da je neophodno izmeštanje celokupne planirane instalacije u zoni arheoloških ispitivanja.loading...