“Nijednu lošu reč nisam rekao o drugoj strani.” Najvažniji deo Vučićevog obraćanja koji objašnjava šta se juče desilo na Ohridu

Povodom formiranja Zajednice Srpskih opština predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je ona potrebna svuda gde Srbi žive, ali mnogo više na jugu nego na severu KIM. Jer, kaže Vučić, na jugu Srbi žive kao u getu.

Printscreen RTS

Vučić je rekao da je izuzetno važno što se u aneksu koji je juče doogovoren u Ohridu, nedvosmisleno pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.

„Videli ste kada je završen sastanak, nijednu lošu reč nisam rekao o drugoj strani. Ali, Kurti se pojavio i rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. To nas ne zanima, mi nismo usvojili Ahtisarijev plan, i on nije deo dijaloga. Kurti je izneo svoja tri stuba, koja nisu prihvaćena, za formiranje ZSO. Ja sam rekao da nije problem, i da mogu da odem odmah. Oni imaju potpise ovde, na četiri sporazuma, koja se tiču ZSO. Mi imamo potpise. Negde Tačija, negde Mustafe. Negde Dačićev, negde moj potpis, 2015. godine. I posebno je važan dokument iz 2015. godine, koji govori o principima“, rekao je Vučić i istakao da mora da se priča o realnosti.

„Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju ni institucionalni okvir, i bez obzira što gradimo veliku bolnicu u Gračanici, svi samo hoće da se dočepaju severne Mitrovice. Zato što je naslonjena na centralnu Srbiju, i tu im je lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali naravno mnogo više na jugu, nego na samom severu. Time Srbi dobijaju insitucionalni okvir za svoje delovanje, predsednika, skupštinu savet, koja će komunicirati i sa centralnim vlastima. Kako god vi to nazivali. Izmišljali bajke, možete da radite šta hoćete, ovo je ono što je za nas važno“ .

On je rekao i da Albanci to negiraju, te da imaju tri stuba za svoje zahteve.

Prvi je Ustav Kosova, drugi je izjava Federike Mogerini koju je rekla Isi Mustafi. Treći stub je op-ed, pismo uredništvu koje su potpisali Šole i Eskobar. Ja sam pitao: „Ja sam svašta video, i veoma poštujem i gospodina Šolea, i Eskobara, ali jel moguće da vi meni govorite da je materijalni i formalni izvor prava, jedan tekst u novinama“. I kao što vidite izborili smo se za našu stranu. Plašim se da će biti mnogo teže nego što mislim“, rekao je Vučić.