NIKAD VIĐENO PISMO ZORANA ĐINĐIĆA RATKU MLADIĆU: Evo šta je lider opozicije poručio generalu 1994. (FOTO)

zoran đinđić ratko mladić
dnevno.rs/kolaž

Haški tribunal objavio je juče prvostepenu presudu nekadašnjem vrhovnom komadantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine i osudio ga na doživotnu kaznu zatvora.

 

Stav javnosti je po ovom pitanju podeljen, dok ga jedni osuđuju i slažu se sa presudom, drugi smatraju da je ovo isključivo antisrpska presuda. Stavovi političara su takođe različiti, ali i poznati.

Ono što nije poznato većem broju ljudi je da je tadašnji predsednik DS, Zoran Đinđić 28. juna 1994. godine uputio čestitku generalu Ratku Mladiću u kojoj mu čestita Dan Vojske, ali i veliča njegova dela.

Poštovani g. generale,

 

U ime svih članova i Demokratske stranke i u moje lično ime, svim vojnicima, podoficirima, oficirima i Vama lično čestitam Dan Vojske Republike Srpske. 

 

Vojska Republike Srpske, nastala u ratu za slobodu je primer kako jedna mala, ali narodna vojska može uspešno sačuvati državu i zaštititi narod. Bez obzira na mirovne pregovore, čiji uspeh svi želimo, nama je potrebna snažna vojska, kako bi druga strana odustala od namere da nastavi rat.

 

Nadam seda će srpski narod, kao i Vojska Republike Srpske već sledeći Vidovdan doćekati u miru.

 

S poštovanjem,

 

dr Zoran Đinđić