Kensani Maseko (23) objavila je na Instagram sliku koja sadrži njen datum rođenja i datum 03.08.2018. a nakon toga pronađena je mrtva u porodičnom domu u Johanezburgu.

Uz sliku dodala je i opis: “Niko ne zaslužuje da bude silovan”.

NO ONE DESERVES TO BE RAPED!!

Објава коју дели Khensani Maseko (@_khensani_) дана

 – U petak, 3. avgusta, gospođica Maseko je oduzela sebi život, ostavljajući svoju porodicu, prijatelje i kolege u dubokoj žalosti. Kao njena porodica, ne uzimamo zdravo za gotovo okolnosti koju su Maseko dovele do samoubistva. Želimo jasno da naglasimo da istinski osuđujemo, u najjačem mogućem smislu, bilo kakav vid nasilja nad ženama, a pogotovo oštro osuđujemo silovanje žena. Sada insistiramo da zakon preuzme  – saopštila je njena porodica u izjavi.

Been on a political hiatus..

Објава коју дели Khensani Maseko (@_khensani_) дана

Maseko je silovana u maju ove godine. Nakon toga, obratila se studentskoj organizaciji koja je tu da pomogne studentima u ovakvim, i situacijama sličnim ovoj, saznaje britanski Metro.

– Kensani mi se krajem jula obratila za pomoć i iznela mi svoj problem. Sproveo sam je kroz neophodan program, i njeni roditelji su bili kontaktirani. Kada su došli, rešili su da je odvedu kući – ispričala je predstavnica te organizacije Keri Perumal.

Maseko se obratila i Univerzitetu za pomoć.

– Rekla je da će se vratiti u kamp. Nisam mogao ni da pretpostavim da ima suicidne misli – ističe Perumal.

 

The sun finally came out 🌞🌼 📸: @mme_motloung

Објава коју дели Khensani Maseko (@_khensani_) дана

Slučaj Kensani Maseko uzdrmao je celu Južnoafričku Republiku. Studenti Rods Univerziteta, čija je studentkinja bila i Maseko, zatražili su da se obustavi treća godina kako bi mogli da se bore protiv silovanja žena, ogromnog problema koji ne prestaje.

– U ime Rods Univerziteta, izjavljujemo duboko saučešće celoj njenoj porodici, prijateljima i svima koji su je poznavali – stoji u mejlu koji su čelnici Univerziteta uputili studentima.

Sahrana će se održati u četvrtak, na državni praznik u Južnoafričkoj republici – Dan žena.