“NIKO NEĆE OSTATI NA MALTI”: Postignut evropski dogovor o raspodeli 356 migranata s humanitarnog broda

Humanitarni brod Oučen Vajking proveo je oko dve nedelje na moru sa 356 migranata. Malta je prethodno odbila zahtev broda da pristane na njenoj obali, a Italija je ignorisala pozive sa broda.

BETA

Evropski dogovor je postignut o iskrcavanju i zatim razmeštaju u šest zemalja EU 356 migranata koji se nalaze na brodu Oušen Vajking (Ocean Viking), izjavio je danas malteški premijer Džozef Muskat.

Svi migranti na humanitarnom brodu nevladinih organizacija SOS Mediterane i Lekara bez granica biće prebačeni malteškim vojnim brodovima van teritorijalnih voda te zemlje i zatim dovedeni na kopno.

Biće rasporedjeni izmedju Francuske, Nemačke, Irske, Luksemburga, Portugala i Rumunije, rekao je Muskat na svom Tviter nalogu i dodao da “niko neće ostati na Malti”.

Dogovor šest zemalja usledio je posle razgovora sa Evropskom komisijom i nekim zemljama članicama, konkretno Francuskom i Nemačkom, rekao je malteški premijer.

“To je dobra vest”, pozdravio je koordinator operacija spasavanja broda Oušen Vajking Nikolas Romanjuk, prenosi novinar agencije Frans pres koji se nalazi na brodu od početka misije. On je rekao da se sada čeka zvanično saopštenje malteških vlasti o proceduri iskrcavanja.

Humanitarni brod Oučen Vajking proveo je oko dve nedelje na moru sa 356 migranata. Malta je prethodno odbila zahtev broda da pristane na njenoj obali, a Italija je ignorisala pozive sa broda.

Brod čiji navedeni kapacitet je oko 200 ljudi,  je pokupio migrante u četiri spasilačke operacije kod obale Libije od 9. do 12. avgusta.

Evropski komesar za migracije Dimtris Avramopulos rekao je u saopštenju da zemlje koje su preuzele obavezu o preuzimanju migranata moraju da poštuju svoje obaveze i brzo da ih sprovedu.

Agencije EU za granice i azil će pomoći dase provere ljudi pre nego što budu razmešteni.

Francuska će primiti 150 od tih 356 migranata rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Kristof Kastaner.