Nikolić: “Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe”

Nikolić
Printscreen

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da odluku o poništenju presude Alojziju Stepincu tumači kao svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

 

– Alojzije Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH, tako i u današnjem pravnom sledbeniku te ustaške države, već je osuđen u Jugoslaviji, a Srbija je naslednik i pravni sledbenik svih Jugoslavija, i sa tim su saglasne sve novostvorene države, bivše članice Jugoslavije i Srbije i Crne Gore – rekao je Nikolić, navedeno je na sajtu predsednika Republike.

Nikolić ističe da to tumači kao svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

– Svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu preneo sam papi u direktnom razgovoru prilikom posete Vatikanu – istakao je Nikolić i dodao da lično priprema dokazni materijal, koji će predočiti Komisiji, a najpre predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

– Poglavar Rimokatoličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Alojzije Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga Srpska pravoslavna crkva i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale. Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će upasti i ostati sama, bez podrške civilizovanog, antifašističkog i antinacističkog dela čovečanstva – naveo je predsednik Srbije.loading...