Nikolić o Kosovu: Po našoj želji i našoj volji je sastavni deo Srbije

Tomislav Nikolić
Beta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija poštuje posebnost Kosova, samim tim što pregovara sa vlastima u Prištini.

 

Ipak, on je istakao da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

– Ispred mene je Ustav. Znam da je predsednik Srbije biran na Kosovu, ali da se ingerencije Srbije ne prostiru na celom Kosovu. Srbija je priznala posebnost Kosova, priznajemo ih čim pregovaramo sa njima, ali nije priznala nezavisnost – kazao je Nikolić u intervjuu za Prvu televiziju.

Nikolić je kazao da se on trudi da ne povredi Ustav i da će se Srbija truditi da ne promeni nijedan dokument koji bi dozvolio da Kosovo računa da je nezavisna država.

‘Srbija je nastala iz vere napravljene od krvi i suza’

Kosovo je po Ustavu sastavni deo Srbije. Po našoj želji, po našoj volji i očekivanjima je sastavni deo Srbije – kazao je Nikolić.

On je kazao da veruje da su građani Srbije opredeljeni za ulazak u Evropsku uniju, ali da se EU ponekad ponaša tako da “mlade ljude tera u desničarske nacionalističke stranke koje su tradicionalno protiv Unije”.

– Nama referendum treba za NATO – kazao je Nikolić.

Upitan o sporazumu koji bi Srbija trebalo da potpiše prilikom zatvaranja pregovaračkog poglavlja 35 o Kosovu sa Evropskom unijom, Nikolić je kazao da se tog sporazuma ne plaši, ali da bi voleo da zna šta u njemu piše, kako bi iskreno mogao da se izjasni o njemu.

I ON JE DOČEKAO: Znate li KO je sledeći u Palminom Muzeju voštanih figura? (FOTO)

On je kazao da bi voleo da zna da li tim sporazumom Nemačka traži od Srbije da prećutno prizna Kosovo i dozvoli mu članstvo u svim svetskim organizacijama.

Upitan o promeni Ustava, Nikolić je kazao da on nema ingerencije da menja ustav ili predlaže bilo koji zakon.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Nikolić je kazao da “Srbija ne može da ostane zemlja otvorenih granica, ako ih svi oko nje zatvore”.