“Nisam siguran da će SRBIJA UĆI U EU ni ako ispuni BAŠ SVE USLOVE”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije siguran da će Evropska unija primiti Srbiju u članstvo ni ako Beograd ispuni sve što se od njega traži, ali da se nada da hoće.

Beta

“Jeste li vi sigurni da će da nas prime (u EU), ako uradimo sve (što se traži) i jednog dana postignemo neko kompromisno rešenje s Albancima na Kosovu? Ja nisam. Ne mogu da kažem da neće, i nadam se da hoće, mi smo na evropskom putu”, rekao je Vučić gostujući na televiziji O2.

On je kazao da kada najviše zvaničnike evropskih zemalja, pre svih predsednika Francuske Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel, pita da li mogu da mu potvrde da će Srbija 2025. postati članica EU ako ispuni sve uslove, dobije odgovor da oni “nikada neće da prekidaju taj proces”, da “računaju na Srbiju” i da su “uvereni da će to biti”.

“Ne mogu da kažem da od toga nema ništa, jer očekujem da EU posle Bregzita donese krupne političke odluke. Moraće da donese, jer Kina i SAD odoše napred u oblasti veštačke inteligencije i robotičke industrije. Evropa to sada ne može da prati”, naveo je predsednik Srbije.

Dodao je da američki predsednik Donald Tramp želi da od Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja (G20) napravi G2, da na svetu budu samo dve sile – SAD i Kina i da se tome protive Makron i Merkel.

“Ko god misli da je Tramp lud ili glup, taj je glup. Tramp želi da na svetu budu samo dve sile – SAD i Kina, zato mu treba da ima pod kontrolom Zapadnu Evropu, da ona ne bude samostalni subjekt. Tome su se suprotstavili Merkel i Makron. Evropa želi da bude sila i snaga za sebe, i da ne prihvata podelu na dve velike sile, na Kinu i SAD”, naveo je Vučić.