NIŠTA IM NIJE SVETO! Ukradeno crkveno zvono u vrednosti od četiri hiljade evra

Crkva Marije Magdaline
Privatna arhiva

Sveštenik, kao i meštani sela Roanda u opštini Svilajnac, ostali su u šoku kada su saznali da je iz porte crkve nestalo zvono.

 

Da je zvono ukradeno, prvi je primetio sveštenik Ivan Živković u subotu, a onda je obavestio crkveni odbor i slučaj prijavio policiji.

Meštani sela Roanda godinama su čekali da dobiju crkvu u svom selu, a želja im se najzad ispunila 1997. godine. Crkva Svete Marije Magdaline izgrađena je donacijama meštana, velikim doprinosima pojedinaca iz sela ali i uz novčanu pomoć stranaca.

 

Postolje sa zvonom nalazilo se u porti crkve, koja se nalazi na brdu, u samom ulazu u selo. Porta je većim delom ograđena, ali postoji mali prostor iza crkvene sale gde još uvek ne postoji ograda.

Prema tragovima koji su pronađeni na licu mesta, meštani pretpostavljaju da su lopovi prvo skinuli zvono, a onda ga utovarili u automobil koji je preko njiva došao do ugla crkvene sale.

Kako su nam rekli u crkvenom odboru, zvono je visine oko jednog metra, prečnika oko 70 centimetara. Težina samog zvona je 128 kilograma, a izliveno je 2003. godine u Austriji. Njegova vrednost je oko četiri hiljade evra.

Prošle godine su ukradeni oluci sa crkve, a danas smo ostali i bez zvona. Ne možemo da verujemo da su ljudi u stanju da kradu iz crkve, koja bi trebalo da bude sveto mesto. Ovo je još jedan pokazatelj da pojedinim osobama ništa nije sveto – kaže za Dnevno.rs Dragoš Marković iz Roande, član crkvenog odbora.

Meštani se nadaju da će počinioci biti uhvaćeni, a da će se u njihovom selu uskoro ponovo čuti zvuk zvona iz crkve, u koju rado odlaze.