Ništa nije nemoguće! Ovo je scenario po kome bi HILARI KLINTON ipak postala PREDSEDNICA AMERIKE

Hilari Klinton
Pixabay.com

Iako je vest da je Donald Tramp pobedio na predsedničkim izborima u Americi obišla svet, Hilari Klinton zapravo i dalje ima šanse da bude ta koja će se od januara useliti u Belu kuću... doduše, samo teoretske.

 

Ima okorelih demokrata u Americi koji se još uvek nisu pomirili sa činjenicom da je Donald Tramp 45. predesdnik SAD i koji se još uvek nadaju da na toj poziciji vide Hilari Klinton. Iskreno, takva šansa postoji, ali je neverovatno mala i bila bi presedan kakav do sada nije viđen.

“Začkoljica” leži u specifičnom izbornom sistemu koji postoji u Americi. Upravo zahvaljujući njemu moguć je scenario po kome je Hilari dobila 200.000 glasova više od Trampa, ali je na kraju kandidat republikanaca bio taj koji je prvi skupio cifru od 270 elektora. Prema poslednjem brojanju Tramp ih ima 290 spram Hilari sa 228, piše Njujork post.

Međutim, elektori koji će se 19. decembra sastati u Vašingtonu da zapravo izaberu predsednika SAD takođe su živi ljudi i uvek postoji mogućnost da se “predomisle” i ne glasaju onako kako ih je partija tj. država delegirala.

 

Iako su ih građani delegirali, ti glasovi ne obavezuju elektore da poštuju njihovu volju. Taj fenomen je poznat pod imenom “neverni elektor” i već se dešavao u istoriji. Tačnije, elektori su glasali suprotno instrukcijama do sada ukupno 158. puta, ali oni nikada nisu promenili ishod izbora.

Ipak, upravo tu se krije opasnost po Donalda Trampa. Elektore delegiraju ogranci partije iz svake savezne države posebno, a još pre izbora je bilo poznato da Tramp je uživa podršku svih krila Republikanske stranke i da je čak bilo Republikanaca koji su otvoreno rekli da na izborima nisu glasali za njega.

Da bi sprečile elektore da “promene mišljenje”, u poslednjih 10 godina neke države su uvele kazne koje se kreću od novčanih pa do zatvorskih. Ipak, teorijska šansa postoji, a pokrenuta je i peticija koju je do sada potpisalo dva miliona ljudi, a u kojoj je upućen poziv elektorima da, uprkos instrukcijama, glasaju za Hilari Klinton, a ne za Donalda Trampa.loading...