NIŠTA OD IZRUČENJA MORINE: Bivši pripadnik OVK ostaje u Skoplju do ispunjenja uslova

Krivični sud u Skoplju odlučio je danas da bivši pripadnik OVK Tomor Morina ne bude izručen Srbiji, koja ga traži zbog ratnih zločina na Kosovu.

Skoplje
Wikipedia

Kako se navodi u saoštenju Osnovnog suda “Skoplje 1”, Krivični savet je doneo rešenje da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Morine u Srbiju, nakon pregleda dokumentacije u zahtevu i ceneći dosadašnju praksu i međunarodno pravo.

To rešenje će zajedno sa predmetom u saglasnosti sa Zakonom za međunarodnu saradnju u krivičnoj materiji odmah biti dostavljeno Vrhovnom sudu Republike Severne Makedonije na dalje odlučivanje.

Bivši pripadnik OVK Tomor Morina će, prema odluci suda, u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, u kojem se nalazi od 25. jula, ostati do pravosnažnosti rešenja Ktivičnog saveta suda “Skoplje 1”, odnosno do odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije.

Bivšeg pripadnika OVK Tomora Morinu makedonska polcija uhapsila je 24. jula na graničnom prelazu Blace sa Kosovom po poternici Interpola.

Ta poternica je izdata na zahtev vlasti Srbije koje Tomora Morinu traže zbog sumnje da je kao pripadnik OVK počinio zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu pre 20 godina.

Zahtev Srbije za ekstradiciju Morine Ministarstvo pravde Severne Makedonije je skopskom krivičnom sudu dostavilo u ponedeljak 5. avgusta, a to minstarstvo na kraju i donosi konačan stav.