NIŠTA OD PROLEĆA OVE GODINE: Kiša i nevreme i u junu, visoke temperature najavljene tek za…

Sve do 4. juna biće relativno sveže uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova

kisa
dnevno.rs

Do petka će uglavnom biti suvo, ali bez vrućine, zatim sledi premeštanje novog hladnog fronta, uz razvijanje visinskog ciklona nad našim regionom, koji bi sve do 4. juna podržavao sveže i nestabilno vreme, napisao je meteorolog Marko Čubrilo.

Tek posle 6. juna postoji mogućnost stabilizacije i otopljenja, ali za sada nema najave visokih temperatura.

Posle jutra koje je u većem delu regiona osvanulo sunčano, ali prohladno, tokom dana malo oblačno ili pretežno sunčano, ali i relativno sveže uz dnevne maksimume od +15 do +22 stepena Celzijusa. Uz slab vetar i sunce koje je u ovom delu godine visoko na horizontu sredinom dana vrlo prijatno, ali ispod prosečnih vrednosti za kraj maja – rekao je Čubrilo.

Četvrtak bez bitne promene dok krajem dana na zapadu regiona sledi povećanje oblačnosti koje će biti posledica premeštanje novog, hladnog, fronta.

U toku noći ka petku se računa na naoblačenje sa mestimičnom kišom ili pljuskovima dok se više padavina očekuje nad brdsko-planinskim predelima, dok će najmanje biti na jugu i jugoistoku regiona kao i duž obale Jadrana gde će uglavnom i izostati. U petak promenjljivo oblačno i relativno sveže, ponegde uz prolaznu kišu ili pljusak, vetar umeren, severozapadni, a dnevni maksimum od +16 do +21 stepen Celzijusa – kaže Čubrilo.

U subotu se nad našim delom Evrope računa na razvijanje visinskog ciklona, koji bi oko 30. maja imao dva centra ciklonalne cirkulacije. Jedan bi se nalazio negde nad jugom Mađarske, a drugi negde nad središnjim Jadranom.

Pod uticajem ovog sistema od 30. maja do oko 4. juna nestabilno i relativno sveže uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a kako će biti relativno sveže, posebno oko 30.5. na planinama preko 1.000 metara nadmorske visine može niti i snega. Najmanje nestabilnosti nad jugom i jugoistokom regiona. Vetar uglavnom severozapadni, umeren, a u zoni pljuskova povremeno i jak.

Od tačnog položaja i snage visinskog ciklona će zavisiti detalji oko rasporeda i čestine padavina i tek za nekoliko dana kada modeli budu imali krajnju verziju sinoptike biće moguće odrediti te detalje.

Oko 5. juna stoji signal za moguću delimičnu stabilizaciju i otopljenje, ali to je jako dalek period i upitno je hoće li se održati. Dugoročni ECMWF za sada u narednih 46 dana nema signal za neke velike i dugotrajne vrućine. Sumirano, nastavlja se period bez pravih letnjih temperatrura, a od petka najverovatnije ulazimo u vrlo kišovit period – zaključuje Čubrilo.