NIŠTA OD PUTOVANJA: Građanima Srbije i dalje zatvorene granice prema Evropi

Evropska unija neće, za sada, otvarati vrata za putnike iz pravca Srbije,saznaje se iz Brisela.

Putovanje kolima
Pixabay.com

Ambasadori zemalja članica su se u sredu pre podne sastali da odluče da li će biti revizije dosadašnje liste i brzo doneli zaljkučak.

Sastanak je kratko trajao. Nikakvih promena nema. Lista ostaje kao što je i bila – poručio je izvor iz sedišta evropske diplomatije.

Imajući u vidu da nema promena, izvor nam je preneo da neće ni biti bilo kakvih zvaničnih saopštenja tim povodom.

Kada su uvodili meru, iz EU su poručili da će donositi odluke svake dve nedelje, 15. i 1. u mesecu, ali naš sagovornik ističe da je to neobavezujući ritam i da može da dođe do promena u kalendaru, što je sada slučaj, naročito posle godišnjih odmora koji su za deo evorpske administracije još u toku.

Novu odluku bi sada trebalo očekivati sredinom septembra.

Ukoliko dođe do značajnijih promena, lista može da bude revidirana i ranije – pojasnili su nam u Evropskom savetu.

Početkom ove nedelje eskperti EU su razmatrali moguće promene na listi zemalja čijim je građanima dozvoljen nesmetan ulazak tokom pandemije.

Razmatrali su i slučaj Srbije, gde virus sada mnogo manje cirkuliše. Ali, ambasadori su u sredu odlučili da još nije vreme za dizanje rampe.

Naša zemlja se nalazila na prvom spisku koji je utvrđen za ulaske od 1. jula, ali je kasnije izbrisana s liste zbog pogoršane epidemiološke situacije. Stanje se u međuvremenu značajno porpavilo.

Trenutno je na snazi lista od 30. jula koja je izuzetno ažurirana 8. avgusta, kada je s liste izbačen Maroko. Pre toga su sa nje skinuti Srbija, Crna Gora i Alžir.

Na njoj se danas nalazi 11 zemalja, od kojih sam jedna iz Evrope – Gruzija. Tu su još Ruanda, Tunis, Kina, Južna Koreja, Japan, Tajland, Kanada, Urugvaj, Australija i Novi Zeland. Za Kinu istovremeno važi princip reciprociteta.

U Briselu se za podizanje rampe povode pricipom da broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude isti ili manji u odnosu na prosek EU od 15. juna, kada je iznosio svega 16 zaraženih.

U mnogim zemljama EU situacija je sada daleko alarmantnija, pa u Parizu, tako, ima 130 inficiranih na 100.000 stanovnika, a u Marselju čak 180.loading...