“Nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas!” Evo kako će SANKCIJE RUSIJI uticati na Srbiju

Kako ocenjuju stručnjaci, ukoliko naša zemlja ne bude izuzeta od novog paketa sankcija prema ovom ruskom gigantu, to bi moglo dramatično da nam oteža snabdevanje crnim zlatom.

eu
pixabay.com

Posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji, kojima je obuhvaćen i “Gaspromnjeft”, Srbija će se naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta. Šefovi vlada EU doneli su tu odluku koja je za nas čudna.

Suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa “Gaspromnjeftom”, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje, gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u ruskom vlasništvu, ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

To će reći, nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas.

Ovo je juče rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući da od utorka uveče razgovaraju sa Evropljanima i američkim partnerima, a od juče i sa Rusima.

Ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku – istakao je Vučić.

Mučili smo se celu noć, gledamo kako da rešimo te probleme i rešićemo. Jutros smo razgovarali sa Rusima, tu imamo tri opcije, i ako Srbija ne bude izuzeta iz tih odluka u roku od 48 sati, obavestiću vas o tome. Ne želim da pričam o svim reperkusijama, radi se na rešavanju problema – rekao je on.

On je poručio građanima da ne brinu i da će ova situacija biti rešena.

Kako ocenjuju stručnjaci, ukoliko naša zemlja ne bude izuzeta od novog paketa sankcija prema ovom ruskom gigantu, to bi moglo dramatično da nam oteža snabdevanje crnim zlatom i nanese veliku štetu našoj zemlji i privredi. Poznavalac energetskog tržišta, Srećko Đukić, ocenjuje da je ovo krajnje teška i nepovoljna situacija za nas.

Procedura izuzeća je vrlo komplikovana, mislim da šanse za izuzeće Srbije nisu velike – smatra Đukić.

Evropska unija može lako da zaustavi dopremanje nafta u našu zemlju, jer je dobijamo preko Hrvatske, a ona je članica EU. Rusi je dovoze do Krka, tu istovaraju u naftovode, odakle dalje ide za BiH i ovde do Pančeva – navodi on.

Očekivanja PKS su, ipak, optimističnija. Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, ističe da oni očekuju da će naša zemlja biti izuzeta.

– Ukoliko se ne bude rešilo na taj način, to bi bio veliki udar za našu privredu – ističe Stanić.

Snabdevanje energentima bi bilo ograničeno i morala bi da se traži alternativa.

Kako je u sredu najavio generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, u narednih nekoliko dana počinju pregovori sa “Gaspromom” o novom dugoročnom ugovoru za isporuku gasa, koji bi trebalo da bude završen najkasnije do 15. maja.

On je ponovio da ne veruje da bi Bugarska mogla da donese političku odluku da obustavi dotok gasa “Balkanskim tokom” u Srbiju, jer bi u tom slučaju i Bugari i Mađari ostali bez njega.

Očekujem da će novi ugovor biti sklopljen na 10 godina – rekao je Bajatović.

Cilj je da se obezbedi dovoljna količina gasa i da cena bude povoljnija od tržišne – kaže.

Prema njegovim očekivanjima, vrednost plavog goriva bi, nakon stabilizacije situacije u Ukrajini, mogla da se vrati na 600 do 650 dolara za 1.000 kubika.

Rampa za naftne gigante

Evropska unija je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta, “Rosnjeft”, “Gaspromnjeft” i operater naftovoda “Transnjef”, objavljeno je juče u Službenom listu EU.