NISU PROMISLILI ODLUKU? Princ Hari i Megan Markl već u dugu – i to od 2,4 MILIONA FUNTI

Britanski princ Hari rekao je da sa "velikom tugom" napušta poziciju radnog člana kraljevske porodice u dogovoru sa kraljicom Elizabetom, ali da nije imao drugog izbora.

Beta

Odluka koju sam doneo u ime svoju suprugu i mene nije bila olako doneta, već posle meseci razgovora, i godina izazova – rekao je vojvoda od Saseksa sinoć zvanicama na dobrotvornoj večeri u Londonu.

U prvom javnom istupanju o toj temi od kada je objavljeno da se on i supruga Megan povlače sa dužnosti viših članova kraljevske porodice princ Hari se izvinio što “nije uvek dobro radio stvari“, ne navodeći na šta konkretno misli.

Nadali smo se da ćemo nastaviti da služimo kraljicu, Komonvelt i moja vojna udruženja ali bez javnog finansiranja. Nažalost, to nije bilo moguće – rekao je on.

Britanski mediji koji su objavili njegovo istupanje na naslovnim stranama današnjih izdanja, naglašavaju bol koji on oseća zbog odvajanja od kraljevske porodice.

Tridesetpetogodišnji Hari i njegova 38-godišnja supruga Megan objavili su 8. januara da žele da se povuku kao viši članovi kraljevske porodice i da budu i finansijski nezavisni, a da vreme provode izmedju Velike Britanije i Severne Amerike nastavljajući da služe kraljici.

Njihovu odluku je kritikovala britanska štampa posebno zato što nisu unapred o njoj obavestili kraljicu Elizabetu Drugu ni princa Čarlsa, naslednika trona i Harijevog oca.

Oni su prvobitno želeli da zadrže deo dužnosti u kraljevskoj porodici ali kraljica ih je brzo razuverila, navodeći da je to nemoguće i u saopštenju u subotu uveče rekla da moraju da odustanu od titula njihovog kraljevskog visočanstva, pošto više neće biti aktivni članovi kraljevske porodice.

Bakingemska palata je objavila posle razgovora i razmatranja njihove buduće pozicije da princ Hari i njegova supruga Megan neće biti radni članovi britanske kraljevske porodice i neće nositi titule od proleća 2020. Takodje neće koristiti finansijske fondove kraljevske porodice i vratiće 2,4 miliona funti koje su potrošeni na obnovu kuće u blizini dvorca Vindzor u kojoj žive.