“NISU ZAKAZALI STRUČNJACI”: Ministarka otkrila glavni uzrok tragične nesreče kod Niša

Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da je nepoštovanje saobraćajnih propisa uzrok nesreće na pružnom prelazu kod železničke stanice Donje Međurovo kod Niša.

printscreen/youtube.com/TVKopernikus

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na pitanje da li su zakazali stručnjaci železnice koji su se bavili obezbeđenjem pružih prelaza rekla da nisu zakazali stručnjaci i da već dve godine traje dodatno obezbeđene pružnih prelaza.

Putnički voz je 21. decembra 2018. godine, izlazeći iz železničke stanice Donje Međurovo kod Niša na pružnom prelazu udario u autobus, zbog čega je poginulo petoro, a povređeno tridesetak putnika.

– Nesreća kod Niša je dokaz da moraju da se poštuju saobraćajni propisi – rekla je Mihajlović.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, rekla da je nakon saobraćajne nezgode koja se jutros dogodila kod Vrnjačke banje, utvrđeno da je vozač bio u alkoholisanom stanju, prenosi “Blic”.

Dodala je da se već dve godine dodatno obezebeđuju putni prelazi i to će trajati još dve godine, za šta je obezbeđeno 50 miliona evra.

Mihajlović je navela da je obezbeđenje putnih prelaza započeto po principu prioriteta.

Istakla je da je u programu dodatnog obezbedjenja pružnih prelaza bilo planirano i obezebeđenje prelaza kod Donjeg Međurova, a da će se to učiniti odmah zbog toga što se građani osećaju nebezbedno.

Direktor firme “Infrastruktura železnice Srbije” Miroljub Jevtić rekao je da na prugama ima 2.158 putnih prelaza i da su svi na neki način obezbeđeni, a da su na 477 postavljeni polubranici i branici.

– Na žalost, ni polubranici i branici ne garantuju potpunu bezbednost kada se ne poštuju saobraćajni znaci – rekao je Jevtić.

On je kazao da je 63 miliona evra planirano za rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, koja je sastavni deo Koridora 10 i da će svi puntni prelazi na toj deonici, obilaznici oko Niša i od Niša do Dimitrograda biti obezbeđeni.