Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je jučerašnja presuda “u kontinuitetu sa svim ranijim presudama u Hagu kada su u pitanju optuženi Srbi”.

“Presudom su pogaženi elementarni pravni principi, principi medjunarodnog humanitarnog i medjunarodnog običajnog prava. Nisam verovao da će Karadžić biti oslobodjen ali sam se nadao da će otpasti optužnica za genocid u Srebrenici. Sud i dalje dokazuje da je antisrpski, da mu je cilj da izlaže RS novim opasnostima u pogledu njenog opastanka”, kazao je lider radikala.

Šešelj je naveo i da “nema nijednog ozbiljnog pravnika u svetu koji može da kaže da se genocid zaista desio u Srebrenici”.

“Mi smo više puta dokazivali da tamo nije bilo genocida. Pogledajte Medjunarodnu konvenciju o genocidu iz 1946. i videćete da ovo u Srebrenici ne sadrži nijedan element genocida. Tu je izvršen ratni zločin streljanja najviše do 1.200 vojnika, nijedan civil, nijedna žena ili dete nisu ubijeni. I to streljanje je obavljeno pod sumnjivim okolnostima, ni Tribunal nije do kraja utvrdio ko su izvršioci streljanja na četiri lokacije”, kazao je Šešelj.

Po njegovim rečima, nema dokaza da je Karadžić izdavao naredbe za streljanje ratnih zarobljenika, da je štitio počinioce zločina, da je vodjena politika vršenja zločina i da su postojali udruženi zločinački poduhvati.

“Ove sudije su samo glasale a presude u svim procesima pišu angažovani navodni stručnajci. Oni su anonimni, njihova imena se ne objavljuju u tekstu presude”, kazao je predsednik SRS i ocenio da je jučerašnja presuda prvom predsedniku RS “loš znak u pogledu ishoda suđenja Ratku Mladiću”.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je juče Radovana Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.loading...