NJIH BAŠ BRIGA: Ako izbije Treći svetski rat, ovih 10 zemalja su NAJBEZBEDNIJE! (VIDEO)

rat
pixabay.com

U globalnom sukobu, neki delovi sveta su mnogo sigurniji od drugih.

 

Prošle su 72 godine od poslednjeg totalnog rata u kom se našao svet, a svaki takav sukob odneo je na milione žrtava, unazadio svetske ekonomije i svet bacio na kolena.

Politički i vojni analitičari upozoravaju da se pitanje izbijanja Trećeg svetskog rata ne svodi na to “hoće li ga biti”, već “kad će biti?”, što je odraz pojačanog naoružavanja, porasta tenzija i terorizma, kao i popularizacije ekstremističkih politika širom sveta.

Međutim, ako do takvog sukoba i dođe, nije sve izgubljeno, a stručnjaci kažu da će u svetu ipak postojati “oaze mira”. Ovo je top 10 zemalja za koje se veruje da će biti najsigurnije ako izbije Treći svetski rat.

Tradicionalno neutralna Švajcarska

S planinskim terenom, dugom tradicijom neutralnosti, brojnim bunkerima i teško naoružanom vojskom, Švajcarska se bez sumnje dokazala kao sigurno utočište tokom krvave istorije Evrope. Sa Nemačkom, Francuskom i Italijom u okruženju, lokacijama za koje je vrlo verojatno da bi mogle da postanu mete nuklearnih bombi, Švajcarska je na neki način zaštićena od tih opasnih zona zahvaljujući planinama koje je okružuju. Švajcarci bi lako mogli da se popnu u visoke planine dok nuklearke padaju oko njih, kažu stručnjaci.

Dovoljno izolovane da ih niko ne dira

Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan – sve četiri države spadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne odbrane, već zbog izolacije i manjka ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 i 6 hiljada aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu ni sa jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti. Njihova prednost su i čiste vode i plodno tlo koje im omogućuje da se za osnovne potrebe snađu bez drugih.

 

Čile uživa prirodnu zaštitu

Najnaprednija država po pitanjima ljudskog razvoja od svih drugih zemalja Latinske Amerike, Čile je takođe zaštićen gotovo neprobojnom barijerom – Andima na zapadu i okeanom na istoku. Osim toga, južna polutka Zemlje ima kvalitetniji vazduh (manje gradova, populacije, industrije i vazdušne mase između severa i juga najčešće ostaju odvojene) kao i mnogo manje potencijalnih nuklearnih meta.

Danska ima adut

Verovatno je da će, ako izbije bilo kakav konflikt u Evropi, Danska biti ranjiva zbog upletenosti u NATO, kao i zbog blizine drugim velikim državama. Međutim, Danska ima ključan adut u rukavu – a to je Grenland. Udaljen i izolovan, baš poput Islanda, planinskog terena i politički neutralan. Budući da je to danska samoupravna teritorija, za pretpostaviti je da bi mnogo Danaca sklonište potražilo tamo.

Maltu je lako ignorisati

To šumovito ostrvo Mediterana kroz istoriju je uspešno odolevalo brojnim pokušajima osvajanja  – od krstaša do napada raznih carstava. Svaki potencijalni napadač bi dobro razmislio pre skupe i bezizgledne invazije, a relativno mala veličina te države ne bi opravdala “upropaštanje cele nuklearne rakete”, pa je velika verovatnoća da bi zaraćene sile uglavnom ignorisale Maltu.

Irska ne ratuje

Irska je prosperitetna i razvijena država, a ono što je najvažnije jeste činjenica da nije ni u kakvim vojnim vezama ni sa jednom silom koja bi mogla da učestvuje u Trećem svetskom ratu. Irska teži političkoj nezavisnosti, nije NATO članica i ima dugu istoriju vojne neutralnosti. Prema irskom zakonu Irska jedino ima pravo da interveniše u oružanom konfliktu ako to odobre Ujedinjene nacije.

Fidži je predaleko od svega

Fidži se nalazi u Pacifiku i udaljenost između njega i prvog kopna je ogromna. Tako izolovan, Fidži je siguran od potencijalne invazije. Na Fidžiju živi mali broj ljudi, a vlada je vojno neutralna.