NJIHOVA STVARNOST JE NAŠ KOŠMAR: Ova zemlja je NAJGORA ZA ODRASTANJE DEVOJČICA!

Devojčice u Nigeru
Twitter.com/WomenintheWorld

U ovoj zemlji devojčice često nemaju šta da jedu, udaju se i rađaju rano.

 

Svaki Ramatuin (13) dan počinje tako što rano ujutru čisto dvorište, pere sudove i priprema doručak za majku i sedmoro braće i sestara. Međutim, ovu poslednju obavezu često preskoči jer nema hrane.

Volela bi da je i škola deo njene rutine, ali to, nažalost, nije moguće. Svesna je da će biti veoma srećna ukoliko bude mogla da „beži“ od braka još neku godinu, rekla je u intervjuu za organizaciju „Save the Children“.

Ramatu se svakodnevno susreće sa mnogim izazovima. Živi na testenini i pirinču jer ne mogu da priušte meso ili ribu. Često, međutim, svane dan kada nemaju ništa da jedu.

To je stvarnost za Ramatu i njene vršnjakinje u Nigeru – zemlji koja je proglašena najgorom za odrastanje devojčica.

Prošlog meseca, organizacija „Save the Children“ objavila je izveštaj o najboljim i najgorim mestima za odrastanje devojčica, zasnovan na pet kriterijuma koji uključuju i stope maloletničkih brakova i maloletničkih trudnoća. Od 144 analizirane zemlje, Niger se nalazi na poslednjem mestu. Dvadeset zemalja na kraju liste nalaze se u podsaharskoj Africi.

 

 

Najveći problemi – dečiji brakovi i maloletničke trudnoće

U Nigeru se čak 76 odsto devojčica uda pre nego što navrše 18 godina. U proseku, jedna od pet adolescentkinja se porodi svake godine, piše u pomenutom izveštaju. Ta dva problema predstavljaju posebnu brigu za mlade devojke zbog poražavajućih posledica koje mogu imati.

Većina roditelja odlučuje da uda svoje mlade kćeri jer nemaju novca da ih izdržavaju, ali dečiji brakovi idu ruku u ruku sa siromaštvom. Devojčice koje se udaju mlade najčešće ne nastavljaju sa obrazovanjem i podložnije su seksualnom i porodičnom nasilju, sudeći po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Komplikacije povezane sa trudnoćom i porođajem drugi su vodeći uzrok smrti kod devojčica starosti od 15 do 19 godina  i to globalno. Deca koju rode mlade majke imaju veći rizik da budu mrtvorođena ili da žive svega nekoliko sedmica.

 

Ramatu je svedok toga kako izgleda pritisak da se devojka što pre uda i šta se sa njima dešava u dečijim brakovima. Njene dve drugarice udale su se protekle godine, ali još nemaju decu. Ona zna i devojke koje su se udale rano, rodile decu i razvile fistulu – rupturu između vagine i rektuma ili bešike, koju prouzrokuje ometani porođaj i zbog koje žene ne mogu normalno da idu u toalet.

Kada su Ramatuinu porodicu zadesila teška vremena, majka je htela da je uda što pre. Nakon što je preživeo saobraćajnu nesreću, Ramatuin otac više nije mogao da radi. Roditelji su se ratali, a Ramatuina majka i sedmoro dece preselili su se u kuću kod bake i deke. Ramatu je uskoro postala „teret“ i majka je rešila da je uda. Došao je čovek, zaprosio je i ponudio miraz. Međutim, uz pomoć oca i radnika organizacije „Save the Children“, Ramatu je uspela da se odupre tom braku.

Ovo je Ramatuin životni san

Iako je krenula u školu kad je za to bilo pravo vreme, Ramatu je morala da odustane od školovanja kada se razbolela. Želela bi da se vrati u školu, ali to trenutno nije izvodljivo.

– Volela bih da se vratim u školu i da se obrazujem. To bi mi pomoglo da se razvijam, da nađem posao i da pomognem svojoj porodici – izjavila je ova devojčica.

Ramatu je rekla i da joj je najveća želja da nauči da šije, kako bi mogla da pomogne onima koje voli.loading...