NJIMA ZAVIDI CEO REGION: Poslanici ovog PARLAMENTA imaju ASTRONOMSKE PLATE

poslanici
Print screen/You Tube

Poslanici u parlamentu BiH imaju najveća primanja u odnosu na poslanike u parlamentima u regionu, saopštila je danas nevladina organizacija Centar civilnih inicijativa (CCI).

 

Plate poslanika u oba doma parlamenta BiH, Predstavničkom domu i Domu naroda, kreću se između 4.800 i 6.500 KM (između 2.460 i 3.300 evra), navedeno je u izveštaju u rezultatima monitoringa rada Saveta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH koji su predstavnici te organizacije predstavili u Sarajevu.

Prema izveštaju CCI o radu državnog parlamenta, ključni problem u funkcionisanju te institucije je nepostojanje vladajuće većine i niska realizacija zakona.

Za šest meseci usvojena su samo dva zakona, što je šest i po puta manje nego za isti period prošle godine.

CCI je pozitivno ocenio aktivnost poslanika, ali i naveo da Dom naroda ne može funkcionisati bez pripadnika predstavnika “ostalih”, odnosno pripadnika nacionalnih manjina.

Bosna i Hercegovina zbog gubitka punopravnog članstva u Energetskoj zajednici, kao i otpora iz Republike Srpske da se usvoji Zakon o gasu na držvanom nivou, rizikuje nove međunarodne sankcije, upozorio je CCI.

Ivica Ćavar, projekt menadžer i konsultant za monitoring CCI, rekao je da je BiH ostala i bez IPA fondova, i da će, ako se nešto ne promeni, izgubiti mnogo više.

Ćavar je naveo da je vladajuća koalicija nestabilna i da trenutno nema potrebnu većinu u parlamentu, zbog čega treba uspostaviti mehnizam za vanredne izbore, čime bi se omogućilo izglasavanje nepoverenja Savetu ministara i uspostavljanje novog, što je prema trenutnom zakonodavstvu samo teoretska mogućnost.

CCI je ocenio da je državni aparat u BiH “zarobljen stranačkim sukobima, dok su jedini taoci – građani”.loading...