NJUJORK I MOSKVA SU PROŠLOST: U ovom gradu živi NAJVIŠE MILIJARDERA na svetu

Peking
pixabay.com

Elita ove zemlje ostvaruje ogromno bogatstvo uprkos previranju na berzi i slabljenju ekonomije.

 

Peking je postao nova svetska prestonica milijardera u kojoj živi njih stotinu, čime je premašio Njujork koji je dom za 95 milijardera, preneo je šangajski časopis Hurun.

Istraživanje, koje dolazi nekoliko meseci nakon izveštaja da u Kini ima više milijardera nego u SAD, ukazuje na to da kineska elita nastavlja da ostvaruje ogromno bogatstvo uprkos previranju na berzi i slabljenju ekonomije.

Različite liste bogatstva, kao što su Huruna i Forbsa, u prošlosti su imale neznatno drugačije rezultate u zavisnosti od njihove metodologije.

Rupert Hugeverf, koji rukovodi Hurun reportom, izjavio je da se u Kini nalazi veliki procenat milijardera koji su sami stekli svoje bogatstvo, u odnosu na SAD.

Mi smo danas pokazali da Kinezi sada vode na nivou stvaranja super-bogatstva – rekao je Hugeverf.

 

Prema njegovim rečima, ljudi će sada na Kinu gledati na isti način kako su gledali 1990-tih na Silicijumsku dolinu.

Moskva se našla na trećem mestu sa 66 milijardera, dok su Hong Kong i Šangaj na četvrtom i petom mestu sa 64, odnono 50 milijardera, navodi Hurun.

Medju kineskim milijarderima koji su dospeli na globalnu listu 100 najbogatijih nalaze se vlasnik kompanije “Vanda” Vang Djianlin, osnivač kompanije Alibaba Dek Ma i vlasnik pivara Zong Chingou.