NOBEL se dodeljuje 117 godina, Andrić je imao 69 kada je nagrađen, ali ko je NAJSTARIJI ČOVEK koji je dobio nagradu

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Artur Aškin iz SAD, kao i Žerar Muru iz Francuske i Dona Strikland iz Kanade za otkrića u polju lasera.

Nobelova nagrada
Beta

Aškin je dobio nagradu za otkriće “optičkih pinceta” i njihovu primenu u biološkim sistemima, saopštio je danas Nobelov komitet. Drugi deo nagrade dobili su Muru i Strikland za metod stvaranja visoko intenzivnih, ultrakratkih pulseva.

Nobelov komitet je naveo da su otkrića nagrađena ove godine donela revoluciju u fizici lasera.

Aškin je otkrio “optičke pincete” koje mogu uhvatiti čestice, atome, viruse i druge žive ćelije svojim laserskim zracima. Nova oruđa omogućila su Aškinu da ostvari stari san naučne fantastike – da se iskoristi pritisak svetlosti za pomeranje fizičkih objekata.

POČINJE SEZONA NOBELOVE NAGRADE: Prvi put posle skoro 70 godina NEĆE biti dodeljeno OVO PRIZNANJE

Veliki proboj se dogodio 1987. kada je Aškin koristio te “pincete” da uhvati živu bakteriju, a da je ne ošteti. On je potom počeo da proučava biološke sisteme, a sada su “optičke pincete” u širokoj upotrebi u istržaživanju mehanizama života.

Amerikanac Artur Aškin poznat je i po tome što je proglašenjem za dobitnika postao i najstarija osoba kojoj je dodeljena Nobelova nagrada.

Sa 96 godina Aškin, saradnik u Bel laboratorijama u Nju Džersiju, šest godina je stariji od Leonida Harvica kada je dobio nagradu za ekonomiju 2007. Dobitnik nagrade za ekonomiju 2012. Lojd Šapli tada je imao 89 godina.

Pitali su IVU ANDRIĆA da održi GOVOR na dodeli Nobelove nagrade… Ono što je rekao I DANAS SE PREPRIČAVA

Nagrada za ekonomiju nije deo nagrada koje je zaveštao industrijalac Alfred Nobel. Njih je kasnije počela da dodeljuje švedska centralna banka u Nobelovu čast. Najstariji dobitnici nagrada u originalnim poljima imali su 88 godina – Doris Lesing za književnost i Rejmond Dejvis za fiziku.