Nobelova nagrada za književnost otišla u ruke Bob Dilana

Bob Dilan
screenshot/youtube

Jedan od najpoznatijih kantautora svih vremena, Bob Dilan, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

 

Nobelova nagrada mu je dodeljena za “stvaranje nove poetskog izražaja u izvanrednoj američkoj pesničkoj i muzičkoj tradiciji”.

Dilan je imao žestoku konkurenciju. Kenijski književnik Ngugi va Tiong bio je favorit za nagradu, a u konkurenciji su bili i japanski autor Haruki Murakami i sirijski pesnik, esejista i prevodilac Adonis.

Bob Dilan je 259. Amerikanac koji je dobio Nobelovu nagradu. Dilan ima 75 godina, a rođen je pod imenom Robert Alan Cimerman 1941. godine. Njegova muzička karijera traje od 1959. godine, a počeo je da svira u kafićima u Minesoti.

Tvorac je mnogih pesama, mnogih hitova, poput “Blowin’ in the Wind”, “The Times They are A-Changin'”, koje su postale simbolične himne antiratnih protesta i građanskih pacifističkih pokreta.

Nobelova nagrada već je ranije dodeljena za fiziku, hemiju, ekonomiju, medicinu, a dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos.

Nobelova nagrada nazvana je po velikom inovatoru Alfredu Nobelu i dodeljuje se od 1901. godine u oblasti nauke, književnosti i za posebne napore za uspostavljanje mira.

Inače, Švedska akademija uz nagradu, dodeljuje i novčani iznos od milion švedskih kruna ili oko 840.000 evra.