“Strašan požar”, izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo dok se nalazila na licu mesta kao i nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na obližnjem mostu u samom srcu glavnog grada Francuske.

Požar je izbio tokom nedelje uoči Uskrsa, dok vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale. Prema preliminarnoj istrazi, izgleda da je požar slučajno izbio.

Beta

Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Mnogi francuski mediji na internetu uživo prikazuju snimke i fotografije.

Prema najnovijim informacijama, vatrogasci su, nakon celonoćne borbe, uspeli da stave pod kontrolu požar.

Pariski vatrogasci saopštili su da su posle nekoliko sati gašenja požara u katedrali Notr Dam uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u celini i da je to dobra vest, javila je agencija Frans pres.

“Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u celini”, izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Beta

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Njunez izjavio je da i dalje postoji izuzetan oprez ali je dodao da je sad optističniji.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje i krov zdanja i širi se po konstrukciji. Potom se urušio toranj, kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrednih umetničkih dela u katedrali.

Oko 13 milona turista godišnje poseti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise. Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva veka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

Viktor Igo je ovekovečio katedralu u romanu “Bogorodična crkva u Parizu” (1831), priči o zvonaru Kvazimodu.

Notr Dam je napoznatija katedrala u Francuskoj, posle katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.