NOVA LINIJA JAVNOG PREVOZA: Kroz pešačku zonu u Beogradu Vrabac servisom

Od danas u centru Beograda otvoren rekonstruisani Trg Republike, a počela je da saobraća nova linija javnog prevoza nazvana "Vrabac servis".

printscreen/youtube

Ova linije uvedena je prvenstveno zbog stanovnika centralne gradske zone, ali će je koristiti i turisti koji posećuju centar grada, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović na predstavljanju prve vožnje mini busa Vrabac.

On je naglasio da je koncept razvoja grada širenje pešačkih zona u centru, pa se zato stvorila potreba za ovom vrstom usluge.

Mladenović je dodao da će za početak u saobraćaj biti uključeno četiri vozila od kojih je jedno prilagodjeno osobama sa invaliditetom, a septembar će biti probni period.

“Zahvaljući NIS-u koji je Beogradu poklonio vozila, ova usluga će biti besplatna za sve korisnike, vozila će se kretati od 8 do 22 časa, intervali vožnje su na deset minuta, a na trasi se nalazi osam stajališta”, istakao je Mladenović.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da otvaranje “Vrabac servisa” dolazi u trenutku kad su završeni radovi na Trgu Republike i Obilićevom vencu, ranije je završen Topličin venac i Karadjordjeva ulica i ovakvim serisom zaokružuje se celokupna usluga za građane koji koriste pešačku zonu.

Nikodijević je dodao da je Beograd medju prvih nekoliko gradova u Evropi koji je uveo ovakav servis koji je pre svega je namenjen najstarijim sugradjanima , a u odnosu na rezultate i potrebe u prvih mesec dana grad je spreman da priširi kapacitete.

“Vrabac servis” će se kretati od Kulturnog centra Beograda, pored Delijske česme, preko Studentskog trga, Kalemegdana, pored Konaka kneginje Ljubice i na kraju preko tri venca, Kosančićevog, Topličinog i Obilićevog.

Iako je najavljivano da će i Vasina ulica biti deo pešačke zone, njom i posle rekonstrukcije Trga Republike, od danas ponovo saobraćaju trolejbusi.