NOVA NEVOLJA U PAKLU KORONE: Pacijente koji su ozdravili napada opasna gljivična infekcija

Drugi talas koronavirusa pogađa Indiju, sa najvećim dnevnim porastom novoobolelih na svetu, a lekari, pored muka koje imaju sa ogromnim brojem pacijenata i nedovoljnim bolničkim kapacitetima, suočavaju se i sa porastom broja slučajeva retke gljivične infekcije mukormikoze, koja napada one koji se oporavljaju ili su se oporavili od kovida.

screenshot/youtube.com/Global News

Radi se o vema retkoj infekciji gljivicama koje se najčešće nalaze u tlu i trulim biljkama. Čovek se inficira inhalacijom spora, a bolest se javlja kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili onima koji imaju dijabetes, hronično koriste kortikosteroide, imaju metaboličku acidozu ili su im transplantirani organi.

Napada sinuse, oči, mozak i pluća i može da bude smrtonosna za dijabetičare ili one koji su oboleli od raka i side.

Jedna od onih koji se bore sa ovom gljivičnom infekcijom je 25-godišnja Indijka sa dijabetesom, koja se pre tri nedelje oporavila od koronavirusa.

Ona je najpre juče bila podvrgnuta operaciji koju je obavio specijalista za uho, grlo i nos, nakon čega je podvrgnuta tročasovnoj očnoj operaciji.

– Ukloniću joj oko da bih joj spasio život. Tako funkcioniše ova bolest – kazao je za BBC doktor Akšaj Nair.

On veruje da je u slučaju mlade Indijke mukormikoza, od koje je stopa smrtnosti 50 odsto, izazvana steroidima koje je uzimala u sklopu terapije protiv bolesti kovid-19, koji se obično prepisuju pacijentima sa ozbiljnim ili kritičnim oblikom koronavirusa.

Steroidi smanjuju upalu u plućima kada je u pitanju kovid-19 i ispostavilo se pomažu u sprečavanju štete koja može biti naneta organizmu kada se imuni sistem “pregreje” u borbi protiv koronavirusa. No, takođe, mogu da izazovu pad imuniteta i podignu nivo šećera u krvi i kod dijabetičara i kod onih koji to nisu a oboleli su od kovida.

Pad imuniteta okidač za mukormikozu

Veruje se da je upravo taj pad imuniteta okidač za slučajeve mukormikoze.

– Dijabetes snižava imunu odbranu organizma, koronavirus to dodatno pogoršava, a steroidi koji pomažu u borbi protiv kovida-19 doliju ulje na vatru – kaže dokrot Nair, koji radi u tri bolnice u Mumbaju, jednom od indijskih gradova koji je najgore pogođen epidemijom koronavirusa.

On je naveo da je samo u aprilu imao 40 pacijenata koji su dobili mukormikozu. Mnogi od njih su bili dijabetičari koji su se kod kuće oporavljali od kovida. Kod jedanaestoro od njih morala je da bude izvršena operacija uklanjanja oka.

O decembra do februara, samo šest njegovih kolega u pet gradova prijavilo je 58 slučajeva ove infekcije. Većina pacijenata ju je zaradila 12 do 15 dana pošto se oporavila od koronavirusa.

Jedna od bolnica u Mumbaju zabeležila je 24 slučaja mukormikoze u poslednja dva meseca, što je znatno povećanje u odnosu na dosadašnjih prosečnih šest slučajeva godišnje. Od tih slučajeva, 11 je izgubilo oko, a šestoro je preminulo. Većina obolelih su sredovečni dijabetičari, koji su se zarazili dve nedelje posle oporavka od kovida.

– Suočavamo se već sa dva do tri slučaja nedeljno. To je pravi košmar usred pandemije – rekla je doktorka Renuka Bradu iz mumbajske bolnice.

Simptomi mukormikoze

Pacijenti koji dobiju mukormikozu najčešće imaju zapušen nos ili krvarenje iz nosa, oticanje i bol u oku, padanje kapaka, zamagljivanje vida i, na kraju, gubitak vida. Takođe se oko nosa na koži mogu pojaviti crne fleke.

Lekari navode da se većina pacijenata sa ovom infekcijom javlja prekasno, u trenutku kada već gube vid, i najčešće je potrebno odstraniti im oko, kako se infekcija ne bi proširila na mozak.

U nekim slučajevima u Indiji, lekari navode da su pacijenti ostali bez oba oka, a u retkim slučajevima morali su inficiranom čak da uklone i viličnu kost kako bi sprečili širenje bolesti.

Jedini lek koji pomaže u ovom slučaju je injekcija koja košta 48 dolara, i mora da se prima svaki dan osam nedelja.

A jedini način da se spreči ova gljivična infekcija je da se osigura da kovid pacijenti i tokom lečenja i tokom oporavka steroide dobijaju u pravoj dozi i u odgovarajućem vremenskom periodu, navodi jedan mumbajski dijabetolog.