NOVA OPTUŽNICA: Asanž rizikovao da nanese OZBILJNE ŠTETE Sjedinjenim Državama

Ministarstvo pravde SAD objavilo je novu optužnicu protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u kojoj se tereti za primanje i objavljivanje poverljivih informacija.

BETA

Optužbe u novoj optužnici sadržane su u 18 tačaka.

Nove optužbe idu dosta dalje od prve optužnice protiv Asanža objavljene prošlog meseca u kojoj se optužuje za udruživanje sa bivšom analitičarkom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening u planiranju da se otkrije lozinka za kompjuter Ministarstva odbrane.

U novoj optužnici se navodi da se Asanž udružio sa Mening da dobije i objavi tajne dokumente nacionalne odbrane, uključujući i telegrame Stejt departmenta i izveštaje o ratovima u Iraku i Avganistanu. Kako se navodi, njegova dela “rizikovala su da nanesu ozbiljne štete” Sjedinjenim Državama. 

Četrdesetsedmogodišnji Asanž nalazi se u pritvoru u Londonu pošto je izbačen iz ambasade Ekvadora u Aprilu gde je proveo sedam godina. SAD traže njegovo izručenje.

Asanž se sklonio u Ambasadu Ekvadora 2012. a izbačen je 11. aprila i britanska policija ga je odmah uhapsila. On sada izdržava kaznu od 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine.

Vlasti Švedske su ove nedelje takodje zatražile da se izda nalog za hapšenje zbog sumnje za silovanje.