NOVA POSLEDICA KORONE? Užasna INFEKCIJA napada mozak i oči obolelih od virusa (UZNEMIRUJUĆ VIDEO)

Bolest na meti ima kovid pacijente sa komorbiditetima poput dijabetesa i opasna je čak i za one koji su preležali koronavirus...

Bolnica
Pixabay.com

Infekcija “crnih gljivica” sve više se širi u Indiji nakon katastrofalnog talasa takozvanog duplog mutanta, delta soja koronavirusa.

Retka, ali teška infekcija crnih gljivica može da uništi vid i da se proširi na mozak.

Broj obolelih od gljivične infekcije, stručno poznate kao mukormikoza dramatično se povećao za samo mesec dana. Prošlog meseca prijavljeno je – a procene se razlikuju – između nekoliko desetina do nekoliko stotina slučajeva, a sada ih im 31.000.

Dok mediji izveštavaju o preko 2.100 umrlih od infekcije, zdravstvene vlasti Indije još se nisu oglasile sa zvaničnom brojkom. Poslednjih dana iz Indije stižu vesti o deci kojoj su hirurški uklonili oči zbog gljivične infekcije, lokalnim vladama koje proglašavaju epidemije i crnom tržištu lekova protiv mukormikoze.

Troje dece – starosti 4, 6 i 14 godina – zaraženo crnim gljivicama moralo je da ode na operaciju uklanjanja očiju u Mumbaju, dok lekari ukazuju da je mukormikoza kod dece zabrinjavajući znak.

Bolest na meti ima kovid pacijente sa komorbiditetima poput dijabetesa i opasna je čak i za one koji su preležali koronavirus. Četvorogodišnje i šestogodišnje dete podvrgnuto operaciji nemaju dijabetes, ali 14-godišnje ima. Četvrto dete, tinejdžerka od 16 godina, razvila je dijabetes nakon oporavka od kovida a deo njenog stomaka inficiran je mukormikozom.

Crna gljivica se proširila na njihove oči i da ih nismo uklonili njihov život bi bio ugrožen. Već su bili slepi na jedno oko i trpeli velike bolove – rekao je dr Priteš Šeti iz bolnice KBH Bačuali u Mumbaju.

Vlada države Džarkand je u utorak proglasila epidemiju mukormikoze, nakon što je zabeleženo 130 sumnjivih a od toga potvrđenih 79 slučajeva. Umrlo je 25, a oporavilo se 37 ljudi, rekle su vlasti. Nakon što je vlada u Ahmedabadu u Gudžaratu proglasila epidemiju crnih gljivica u maju i druge države su pratile taj obrazac, navodi “Ekonomik tajms”. Tamil Nadu, Odiša, Gudžarat i grad-teritorija Čandigar proglasili su epidemiju svi u istom danu u maju, a Telengana i Radžastan nešto pre.

Ranije medicinske analize procenile su da je stopa smrtnosti od mukormikoze oko 50 odsto, međutim ta stopa varira zavisno od već postojećih stanja pacijenata i dela tela koje su gljivice napale. Infekcija može da zahvati gastrointestinalni trakt, rane na koži, pluća i krv.

U Indiji, izgleda da gljivice uglavnom zahvataju nos i sinuse, odakle se mogu širiti na kosti lica, oči i čak mozak. Jednom kad se infekcija uspostavi, brzo može postati agresivna i dovesti do smrti tkiva. Ako se proširi na oči, mnogi pacijenti završe sa trajnim gubitkom vida a u nekim slučajevima hirurški im se moraju ukloniti oči kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Obično pogađa pacijente sa oslabljenim imunitetom, poput dijabetičara. Gljivice vole kiselu sredinu, zbog čega su pacijenti oboleli od dijabetesna ketoacidoze posebno ranjivi.

Medicinski stručnjaci smatraju da je za trenutni talas mukormikoze u Indiji odgovoran splet faktora povezanih sa talasom kovida. Mnogi slučajevi zabeleženi su kod onih koji se oporavljaju ili su se oporavili od kovida. Kombinacija loše higijene u sred zdravstvene krize, velik broj obolelih od dijabetesa u zemlji i preterana upotreba steroida, sve to igra ulogu u gljivičnoj epidemiji u Indiji.

Steroidi mogu pomoći u borbi protiv kovida ali takođe umanjiti imuni odgovor i time učiniti ljude podložnijima za druge infekcije, poput mukormikoze.

Dejvid Dening, profesor Univerziteta Mančester u Velikoj Britaniji, nazvao je ovu situaciju “trostrukim udarcem”.

Imate visoku stopu mukormikoze, mnogo steroida – možda previše – u upotrebi i dijabetes koji se ne kontroliše dobro – objasnio je on.