TRAMP DONEO NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U SAD: Evo ko sad može da pređe američku granicu i kako

Donald Tramp
Wikipedia

Nakon ponovnog razmatranja, administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila je odluku o tome ko spada u bliske članove porodice i dodala verenike kao kategoriju kojoj je sada dozvoljeno da putuje u Sjedinjene Američke Države.

 

Američki Stejt department odlučio je da i verenike uključi u kategoriju bliskih članova porodice, u trenutku kada je stupila na snagu zabrana ulaska u SAD putovanja za šest muslimanskih zemalja i za izbeglice, izjavio je za Rojters neimenovani izvor iz Stejt departmenta.

Trampova administracija prethodno je odlučila da novi kriterijumi Trampove administracije nalažu da svi podnosioci za vizu iz šest zemalja sa muslimanskom većinom, koji se nalaze na listi zabrane ulaska u SAD, moraju da imaju “blisku” porodicu ili poslovne veze u SAD.

Prema novim kriterijumima, svi podnosioci za vizu iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena moraju da dokažu da imaju roditelja, supružnika, decu, supružnike svoje dece, braću i sestre u SAD, navodi se u diplomatskoj depeši Stejt departmenta do koje je došao AP.

U bliske članove porodice i dalje ne spadaju babe, dede, stričevi, ujaci i tetke, kao ni njihovi supružnici i deca.

Nova zabrana putovanja stupila je na snagu u četvrtak u 20:00 časova po istočnoj vremenskoj zoni u SAD.

Država Havaji zatražila je od saveznog sudije u Honoluluu da razmotri da li je administracija američkog predsednika protumačila odluku suda suviše usko.

Havaji su zatražili od suda da utvrdi da li je američka vlada prekršila instrukcije Vrhovnog suda nepravilno zabranivši ulazak u SAD ljudima, koji zapravo jesu bliski članovi porodice.

Ta država smatra da je odbijanje da se bake i deke i drugi rođaci ne priznaju za bliske članove porodice predstavlja čisto kršenje odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud SAD je u ponedeljak uveče odlučio da delimično stavi na snagu uredbu američkog predsednika Donalda Trampa i dodao da će u oktobru posle detaljnije analize i dodatnog razmatranja biti doneta konačna odluka o tome.