NOVA REKONSTRUKCIJA: Kreće promena PARKA ISPRED HRAMA Svetog Save, evo kako će izgledati (FOTO GALERIJA)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, gostujući u Jutarnjem programu Studija B, da će ove godine biti potpuno rekonstruisan park ispred Hrama Svetog Save.

Beoinfo

– Ove jeseni, konačno, posle 85 godina od početka radova i 179 godina otkako je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vračaru izgradi svetosavski hram, Hram Svetog Save će biti završen. Deo tog posla je i uređenje parka ispred Hrama Svetog Save koje nam predstoji. Autori ovog jedinstvenog rešenja su akademik Branislav Mitrović i Dejan Miljković. Novi park će imati mnogo više zelenila, skoro stotinu novih stabala, parternu fontanu, nove granitne ploče. Uređenje ovog parka finansiraće Republika Srbija i Grad Beograd, a u čitav proces uključena je Srpska pravoslavna crkva – rekao je Vesić.

Beoinfo

On je istakao da će novim rešenjem biti posebno istaknut spomenik voždu Karađorđu, kao i da objekat koji se vidi na rešenju, a koji delom obuhvata prostor na kome je danas Parohijski dom pa uz Katanićevu, predstavlja samo mesto na kome će se nalaziti buduća zgrada Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve u kojoj će stolovati srpski patrijarh.

– Ovaj objekat je ranije bio predviđen svim urbanističkim planovima grada, a projekat će raditi akademik Mitrović i arhitekta Miljković. Završetkom Hrama i izgradnjom zgrade Svetog sinoda ostvariće se na neki način velika ideja čuvenog arhitekte Aleksandra Deroka o verskom sedištu na Vračaru – kazao je Vesić.

Beoinfo

Kada smo kod Deroka, dodao je Vesić, na predlog našeg gradskog arhitekte Marka Stojčića, Aleksandar Deroko će tokom ove godine dobiti spomenik na rekonstruisanom Topličinom vencu u pešačkoj zoni, u blizini zgrade gde je živeo.loading...